Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSport

Aktuella frågor
”Utveckla de fotbollsdrömmar som VM väckt hos tjejer (och killar).”

Satsningar på bredd behövs för att säkra svensk fotbolls plats i världstoppen. Det skriver Håkan Wifvesson och Jenny Ahlqvist de Souza, ordförande respektive klubbchef i FC Rosengård.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Glädje efter Stina Blackstenius mål i semifinalen mot Tyskland. Att som rankade nia i världen och med små resurser ta brons i VM i fotboll är en bedrift. Sveriges lag lyckades mot alla odds och avancerade till sjätte plats på Fifas världsranking, skriver artikelförfattarna.

Bild: David Vincent

Annons

Nyss firade tiotusentals personer det hemvändande svenska landslaget i Göteborg. Att tjejerna tog brons i VM i fotboll, världens största sport, är en bragd.

Nu är det upp till staten, samhället och sponsorer att genom handling visa att man menar allvar med hyllningarna och talet om jämställdhet. Det är exakt rätt ögonblick att ta tag i och utveckla de fotbollsdrömmar som VM väckt hos unga tjejer (och killar).

VM-turneringen och bronsmedaljerna blev både en stor framgång tv-mässigt och när det gäller publik på plats med över en miljon åskådare totalt. Sveriges semifinalmatch mot Holland sågs av över 48 000 personer på plats och av över 2,3 miljoner tittare hemma i Sverige. Enligt Fifa fördubblades tittarsiffrorna för turneringen jämfört med det senaste mästerskapet i Kanada för fyra år sedan. Åttondelsfinalen mellan hemmanationen Frankrike och Brasilien slog nytt globalt rekord och sågs av över 58 miljoner tittare. Den franska tv-kanalen TF1 drog in nästan lika mycket reklampengar på dam-VM som herr-VM rapporteras i franska medier. Men med den stora skillnaden att kostnaden för tv-sändningarna för dam-VM var 10 miljoner euro och för herr-VM 70 miljoner euro. En stor vinstaffär med andra ord!

Annons

Annons

I Sverige finns drygt 117 000 registrerade kvinnliga fotbollsspelare. Skapar vi de rätta förutsättningarna får flickor leva ut sitt fotbollsintresse och supertalangerna bland dem utvecklas till toppspelare och förebilder. Rätt satsningar på bredd behövs för att säkra svensk fotbolls plats i världstoppen.

Regeringen har tydliga jämställdhetsmål och statsminister Stefan Löfven gjorde i samband med VM ett uttalande om att fotbollsorganisationerna Fifa och Uefa "måste skärpa sig” när de fördelar pengar mellan kvinnor och män. Men också staten, kommuner och företag måste agera jämställt om de drömmar som fotbolls-VM väckt ska bli till verklighet.

Nina Rung, kriminolog och föreläsare, och Peter Rung, jämställdhetsstrateg och föreläsare inom idrotten, har efter VM anmält fotbollens löneskillnader till Diskrimineringsombudsmannen, DO. I en debattartikel (Expressen 9/7) påpekar de att lönediskriminering varit olagligt sedan 1979. De vänder sig till regeringen och lyfter fram hur ojämställt även svenska aktörer – som Svenska Fotbollförbundet, det statliga bolaget Svenska Spel och Riksidrottsförbundet – fördelar sina pengar. ”Vi förväntar oss inget mer än att Sverige tar efter grannländerna och ser till att landslagen får jämställda ersättningar”, skriver de.

Fotbollsintresserade tjejer har denna sommar burit lagkaptenen Caroline Segers och andra VM-hjältars namn på ryggen, inte Messis eller Ronaldos. Det är stort! Och det är viktigt att unga människor vågar tro på sina drömmar, även drömmar om att i framtiden spela på en stor stadion och representera Sverige. Tyvärr är verkligheten, trots flickfotbollens bredd, en annan.

Annons

Annons

Att vara tjej är fortfarande en nackdel i Sverige om du vill spela fotboll. Allra sämst förutsättningar har tjejer från familjer med små resurser. Vi i FC Rosengård jobbar hårt med vår del av ansvaret men vi måste ta i ännu hårdare och nå fler. Vi lovar att göra allt vi kan, för att de drömmar som väckts i vår stad denna sommar ska kunna förverkligas i vår klubb.

Idag, den 21 juli kör damallsvenskan igång för FC Rosengårds del. Vi välkomnar Växjö DFF till Malmö IP och hoppas få se fler och nya åskådare på läktarna och ett fortsatt starkt medieintresse.

Vi vet att det vi själva gör inte räcker. Fler måste engagera sig:

• Staten bör se till att statliga bolag, som redan har krav på sig att vara föredömen inom jämställdhet, också sponsrar jämställt.

• Näringslivet bör satsa på att sponsra jämställt. Idag står näringslivet för cirka 85 procent av damfotbollens intäkter, men summorna är lägre än dem herrfotbollen får. När alla företag sponsrar jämställt förbättras förutsättningarna för svensk fotboll radikalt.

• Svenska Fotbollförbundet bör göra som våra grannländer och ge samma landslagsersättning till kvinnor och män.

Att som rankade nia i världen och med små resurser ta brons i VM i fotboll är en bedrift. Sveriges lag lyckades mot alla odds och avancerade till sjätte plats på Fifas världsranking.

Det är nu vårt gemensamma ansvar att rätta till oddsen för framtida framgångar och för unga flickor som strävar efter en karriär som fotbollsproffs och landslagsspelare.

Håkan Wifvesson

Jenny Ahlqvist de Souza

Håkan Wifvesson är ordförande i FC Rosengård.

Jenny Ahlqvist de Souza är klubbchef i FC Rosengård.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy