Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu slår sommarvärmen till

Efter måndagens svala temperaturer kommer ett högtryck in över Skåne. "Tittar man i Malmö så ökar temperaturen allteftersom", säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Bild: Hussein El-alawi
Grått, svalt och trist. Under måndagen höll sig temperaturen under 20 grader i både Malmö och Helsingborg. Och på eftermiddagen och kvällen passerar en front med regn.
Men situationen är bara tillfälligt dyster.
Ett glädjande besked till alla solälskande skåningar är att det blir sista dagen på länge med grådaskigt mellanmjölksväder. Nu drar värmen in, och det med besked. SMHI:s senaste prognos bjuder på idel värme och solsken de kommande nio dagarna.
– Det är varmluft som tar sig in över landet, och Skåne får sin del av det. Det kommer vara varmt under hela veckan. Tittar man i Malmö så ökar temperaturen allteftersom, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.
Ett högtryck kommer in under tisdagen och förväntas ge över 24 grader i Malmö. Resten av veckan blir en formidabel solskenshistoria.
– Skåne får inte de högsta graderna [i Sverige], men det kan komma upp i 26-27 grader, säger Emelie Karlsson.
På onsdag blir det lite mer moln. Dock med en solig morgon och kväll. Torsdag, fredag, lördag och söndag bjuder på övervägande sol.
– Det kommer på det stora hela vara soligt och uppehållsväder, väldigt somrigt väder, säger Emelie Karlsson.
Toppen på värmeberget nås i Malmö på söndag med en temperatur på 27 grader. I Helsingborg klättrar temperaturerna upp i samma nivåer som i Malmö. Fredagen blir varmast i Helsingborg, som också får 27 grader.
De ökade temperaturerna leder till ökad risk för skogsbrand.
– För Skånes del finns det risk för skogsbränder. Man får räkna med att riskera ökar i takt med den stigande temperaturen, säger Emelie Karlsson.
En normal eftermiddagstemperatur i Skåne under juli månad är strax över 20 grader. Den kommande veckans temperaturer kommer göra att genomsnittstemperaturen för juli månad blir högre än normalt.
– När man sammanfattar juli kommer den ha varit varmare än normalt efter denna vecka, säger Emelie Karlsson.
Gå till toppen