Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Uppgifter om Huawei-nät i Nordkorea

Den kinesiska teknikkoncernen Huawei har i hemlighet hjälpt Nordkoreas regering att bygga och underhålla telekomnätverk, rapporterar tidningen The Washington Post med hänvisning till läckta dokument. Varken Huawei eller den amerikanska regeringen bekräftar uppgifterna.

Huawei uppges ha byggt nordkoreanska nätverk i hemlighet. ArkivbildBild: Mark Schiefelbein AP/TT
De läckta dokumenten kommer enligt The Washington Post från en tidigare anställd på Huawei och anonyma källor.
Enligt tidningen visar dokumenten att Huawei, som använt amerikansk utrustning i sina nätverkskomponenter, har brutit mot USA:s exportregler som förbjuder användning av utrustning från USA i Nordkorea.
Uppgifterna har inte bekräftats av USA:s handelsdepartment, som sedan 2016 utreder misstänkta kopplingar mellan Huawei och Nordkorea.
I ett uttalande från Huawei skriver bolaget att man inte har någon verksamhet på plats i Nordkorea och att bolaget följer gällande exportregler, sanktionslagar och regleringar i USA, EU och regelverk som har antagits av FN.
Huawei har sedan tidigare anklagats för bedrägeri och brott mot USA-sanktioner mot Iran av USA:s justitiedepartement, något som bolaget har förnekat.
Ericssonkonkurrenten Huawei bildades av en kinesisk ingenjör som tidigare jobbade för Kinas försvarsmakt 1987. Nu har företaget vuxit till världens största tillverkare av telekomutrustning med verksamhet i mer än 170 länder.
Gå till toppen