Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vind och strömmar förde bort algblomningen

I lördags hissades svart flagg från Sibbarp till Ribersborg och Malmö stad avrådde från bad. Dagen därpå var faran över och algblomningen borta. ”De senaste åren har vi bara haft algblomning max två dagar i rad”, säger Marie Persson på fastighets- och gatukontoret.

Vid lunchtid i lördags gick Malmö stad ut med meddelandet om algblomningen. Svart flagg hissades och skyltar sattes upp på stranden. Badare kunde bli sjuka.
– Om man sväljer vatten kan man få magsjukeliknande symptom och illamående. Det kan också ge hudbesvär och klåda om man är känslig, säger Marie Persson, enhetschef på utvecklingsenheten på fastighets- och gatukontoret på Malmö stad.
På söndagen meddelade kommunen att de inte längre avrådde från bad vid de aktuella badplatserna, och att provtagningen på söndagsmorgonen visat att vattnet var fritt från algblomning.
Det var mellan fredagen och lördagen som man upptäckte algblomningen då den syntes i det stilla vattnet. Enligt enhetschefen var kommunen så snabba som de kunde vara med att informera om det otjänliga badvattnet.
– Så fort algblomningen var konstaterad hissades svart flagg, som innebär att vi avråder från bad, säger Marie Persson.
Malmö stad gör dagliga kontroller och stickprover vid de kommunala badplatserna.
– Hittills har vi haft bra badvatten i år, men de dagsaktuella värdena går att följa via Havs- och vattenmyndigheten och SMHI, säger Marie Persson.
– Som besökare på en av de kommunala badplatserna kan man förlita sig på att badvärdar, flaggor och varningsskyltar ska vara uppdaterade med dagsaktuell information, fortsätter hon.
Vad gäller rutiner för upptäckt och uppföljning av algblomning och otjänligt vatten är enhetschefen nöjd.
– Vi har rutiner för helger och vardagar som ser olika ut. De fungerade i helgen och de kommer fortsätta att fungera, säger Marie Persson.
Algblomning är ofta kortvarig och att faran var över så pass fort beror på klassiska väderfenomen.
– De senaste åren har vi bara haft algblomning max två dagar i rad, så fort det blåser upp lite och strömningarna börjar så sköljs den bort, säger Marie Persson.
För att få koll på aktuell vattenkvalitet på Malmös badplatser se Hav- och vattenmyndighetens hemsida samt Malmö Stads hemsida under rubriken ”Stränder och Badplatser”.
Gå till toppen