Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Visor som klingar i berättandets tecken

Historieberättandet håller mer än vanligt i taktpinnen när årets upplaga Visfestivalen i Lund spelar upp i Stadsparken.
– Gemensamt för årets artister är att de har något särskilt att berätta för publiken genom sina visor, säger Ivar Sjögren, festivalansvarig.

Finn Zetterholm - kommer till VisfestivalenBild: Britt-Mari Olsson
Det är så den renlärige visdyrkaren skiljer ut visan från pop och andra musikaliska arketyper.
– Visan är vårt kanske viktigaste kulturarv. Man föds in i visan och man lever med visan omkring sig, från bröllop till begravning, säger Ivar Sjögren.
Tongångarna i årets visfestival är annars behagligt välbekanta för stampubliken och artistuppbådet visar variation, både när det gäller musikstil, repertoar och kändisskap.
Denna sommar bjuder festivalen bland annat på vislegenden Finn Zetterholm - visans "Jätten Finn".
Kommer gör också trubaduren Lars Demian som tillsammans med David Tallroth utlovar "dråpliga och absurda visor om livet och samhället".
Stämningsfulla singersongwriterduon Wes - bestående av Staffan Wester och Lundafödda pianisten Caroline Leander - spelar på något andra känslosträngar.
Liksom Caroline Leander.Bild: Peggy Eklöf 29 media
Nyhetens behag erbjuder trion Glimra, bestående av Annelie Roswall och Bittis Jakobsson från Ainbusk Singers tillsammans med lundensiska Annika Fehling.
Och varför inte visfestivaldebuterande sångerskan och gitarristen Matilda Magnusson, baserad på västkusten och med Björn Afzelius som stor inspirationskälla.
Årets visfestival är den 17:e i ordningen och den andra efter återkomsten till Stadsparkscaféet, efter flera år på Kulturens restaurang.
Kulturen lägger en stämma i festivalmelodin även det här året. Nytt för säsongen är den utökade barnvisfestivalen på dansbanan - här räknar årets festival in första visackordet redan på tisdagen.
Och Matilda Magnusson.Bild: Anders Malmberg
Publiken röstar fram årets bästa barnvisa och sjunger barnallsång tillsammans med allsångsledaren Linda Lundqvist.
Stora Visfestivalen klingar som vanligt ut under två helkvällar mitt i en julivecka - den här gången onsdag den 24 och torsdag den 25. Biljett krävs båda dagarna.
På torsdagskvällen bjuds på en vuxnare vistävling innan det stora svensk/danska artistuppbådet åter stämmer in i kören.
– Vi kör två olika tävlingar för att stimulera utveckling och framtid inom visan i Sverige, säger Ivar Sjögren.
Visfestivalen i Lund har i år speltiderna klockan 18-23, onsdag och torsdag.
– Vi hoppas kunna göra tydligt den litterära visans roll som stämningsfull förmedlare av berättelser, anekdoter, upplevelser, känslor eller som bärare av olika budskap, säger Ivar Sjögren.
Gå till toppen