Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Johnson efter segern: Vi ska leverera brexit

Nu står det klart. Den favorittippade Boris Johnson går segrande ur partiledarstriden i brittiska Konservativa partiet – och blir därmed Storbritanniens näste premiärminister. – Kampanjen är över. Nu kan arbetet börja, säger Johnson i sitt segertal.

Boris Johnson under sitt tal efter att ha vunnit striden om att bli Tories nya ledare och Storbritanniens näste premiärminister.Bild: Frank Augstein/AP/TT
De trångmål som den tillträdande premiärministern får på sitt bord är många. En brittiskflaggad oljetanker i iransk besittning, ett försvagat pund och bara tre månader till brexit, utan något utträdesavtal i sikte.
– Vissa kommer att ifrågasätta ert omdöme, säger Boris Johnson skämtsamt till dem som lagt sin röst på honom i ledarstriden.
Den tidigare Londonborgmästaren och utrikesministern hade redan utsetts till vinnare av både opinionsföretag och spelbolag, och precis som förutspått blev det en svidande förlust för utmanaren Jeremy Hunt. Johnson vann med dubbelt så många röster som Hunt i omröstningen, där valdeltagandet landade på 87,4 procent.
Boris Johnson får nu ta vid där företrädaren Theresa May slutade – och misslyckades – nämligen med att lägga fram en brexitplan som både EU och parlamentet i London kan leva med.
Bryssel har vägrat att förhandla om det avtal som ligger på bordet, något som fått Johnson att lova att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober med eller utan överenskommelse. I sitt tal efter beskedet bedyrar Johnson än en gång att brexit kommer att ske på utsatt datum.
– Kampanjen är över. Nu kan arbetet börja.
– Vi ska leverera brexit, ena landet och besegra Jeremy Corbyn (oppositionspartiet Labours ledare, reds. anm.), säger han.
Corbyn i sin tur säger att Johnson må ha vunnit omröstningen, men inte landets stöd, och att det brittiska folket borde få bestämma vem som blir premiärminister.
Brexitministern Stephen Barclay uppger att Johnsons seger innebär ett tydligt stöd för den nye Toryledarens brexitlinje.
Det brittiska pundet, som sedan brexitomröstningen i juni 2016 tappat 17 procent av sitt värde, stiger marginellt sedan det står klart att Boris Johnson vunnit tisdagens omröstning.
En annan utmaning för Johnson blir att över huvud taget bilda en regering som accepteras av underhuset. Många av konservativa parlamentarikerna är motståndare till ett avtalslöst utträde, och flera av de mer EU-vänliga Toryledamöterna har hotat att gå över till Liberaldemokraterna. Något som skulle kunna hota den konservativt kontrollerade majoriteten.
Även flera ministrar, däribland finansminister Philip Hammond, har meddelat att de avgår vid en vinst för Johnson – något som alltså nu är verklighet. Justitieminister David Gauke har också han meddelat sin sorti.
Från amerikanskt håll verkar dock utnämningen mottas med glädje. President Donald Trump gratulerar Boris Johnson till segern via Twitter:
”Han kommer att bli utmärkt!” skriver Trump.
Även från mer oväntat håll kom en tidig lyckönskan. Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif skriver i ett Twitterinlägg att han gratulerar sin tidigare kollega Johnson, samtidigt som han skickar med en syrlig anmärkning: ”Iran söker inte konfrontation. Men vi har 240 mil kust mot Persiska viken. Det här är våra farvatten och vi kommer att skydda dem”, syftande på Irans beslagtagande av den brittiskflaggade oljetankern Stena Impero.
Frankrikes president Emmanuel Macron och EU:s tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen gratulerar båda Johnson till segern. Élyséepalatset meddelar att Macron kommer att tala med Johnson någon av de kommande dagarna.
Även EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sänder sina lyckönskningar och meddelar att han ser fram emot ”att arbeta konstruktivt” med brexitfrågorna.
På hemmaplan gratulerar Brexitpartiets Nigel Farage till segern, men tillägger ödesmättat att det nu är upp till bevis för Johnson.
”Det är inte 'nu eller aldrig' bara för brexit, utan även för Konservativa partiets framtid. Har han modet att göra vad som krävs för landet?” skriver Farage på Twitter.
Fakta

Avgående regeringsmedlemmar

Följande brittiska regeringsmedlemmar har sagt att de avgår vid en vinst för Boris Johnson:

Philip Hammond, finansminister.

David Gauke, justitieminister.

Rory Stewart, biståndsminister.

Alan Duncan, statssekreterare i utrikesdepartementet.

Anne Milton, statssekreterare i utbildningsdepartementet.

Fakta

Johnsons väg till premiärminister

Runt 160 000 medlemmar i Konservativa partiet (Tories) avgjorde huruvida Boris Johnson eller Jeremy Hunt skulle bli ny partiledare efter Theresa May.

Valsedlar skickades ut till medlemmarna i början av juli. Svaren skulle vara inne senast klockan 17 i måndags den 22 juli. Vid lunchtid tisdagen den 23 juli presenterades vinnaren.

Theresa May håller sin sista frågestund i parlamentet klockan ett på onsdag, brittisk tid, innan hon beger sig till Buckingham Palace för att lämna in sin avskedsansökan.

Därefter ska Boris Johnson inställa sig hos drottning Elizabeth II för att få hennes bekräftelse som ny premiärminister.

Källa: AFP

Gå till toppen