Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt ebolavaccin kan omprövas efter politiskt bråk

Hälsoministern i Kongo-Kinshasa stoppade ett nytt ebolavaccin som skulle kunna ges till miljoner människor – trots att bland annat WHO rekommenderade vaccinet. Nu avgår ministern och en ny möjlighet till vaccinering uppenbarar sig i den pågående ebolakrisen, som är den näst värsta hittills.

Kongo-Kinshasas hälsominister Oly Ilunga Kalenga stoppade i förra veckan ett nytt ebolavaccin från att rullas uti landet. I helgen avgick han efter att ha förlorat ansvaret för att bekämpa epidemin, viket kan innebära att vaccinbesultet omprövas.Bild: Ronald Kabuubi/AP/TT
I samband med att Världshälsoorganisationen (WHO) nyligen klassade ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa som ett internationellt nödläge kom larm om att det ebolavaccin som används för att vaccinera sjukvårdspersonal och personer som utsatts för smitta riskerar att ta slut.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen