Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nytt ebolavaccin kan omprövas efter politiskt bråk

Hälsoministern i Kongo-Kinshasa stoppade ett nytt ebolavaccin som skulle kunna ges till miljoner människor – trots att bland annat WHO rekommenderade vaccinet. Nu avgår ministern och en ny möjlighet till vaccinering uppenbarar sig i den pågående ebolakrisen, som är den näst värsta hittills.

Kongo-Kinshasas hälsominister Oly Ilunga Kalenga stoppade i förra veckan ett nytt ebolavaccin från att rullas uti landet. I helgen avgick han efter att ha förlorat ansvaret för att bekämpa epidemin, viket kan innebära att vaccinbesultet omprövas.Bild: Ronald Kabuubi/AP/TT
I samband med att Världshälsoorganisationen (WHO) nyligen klassade ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa som ett internationellt nödläge kom larm om att det ebolavaccin som används för att vaccinera sjukvårdspersonal och personer som utsatts för smitta riskerar att ta slut.
WHO, tillsammans med Läkare utan gränser, rekommenderade då att man parallellt började ge en ny sorts vaccin. Det nya vaccinet, som tillverkas av det amerikanska företaget Johnson & Johnson, har visserligen bara testats i liten omfattning på människor, men visat goda resultat. Dessutom ska det finnas i över en miljon doser.
Utbrottet av den dödliga blödarfebern i östra Kongo-Kinshasa nådde förra veckan miljonstaden Goma, vilket riskerar att öka smittotakten då människor där lever nära varandra och det är svårt att spåra alla smittovägar. Bara över helgen har över 30 människor dött i sjukdomen och antalet avlidna sedan utbrottet startade för snart ett år sedan är uppe i 1 737 personer – över två tredjedelar av dem som smittats.
Trots den allvarliga situationen stoppade Kongo-Kinshasas hälsominister Oly Ilunga Kalenga i slutet av förra veckan möjligheten att börja ge det nya vaccinet till landets befolkning, med argumentet att det skulle vara oetiskt och förvirrande för befolkningen. Han insinuerade också att personer bakom det nya vaccinet kan ha en dold agenda.
Kritiken lät inte vänta på sig. I lördags fråntogs ministern sitt ansvar för att hantera ebolaepidemin och president Felix Tshisekedi tog över det, varpå hälsoministern avgick.
”Det är orimligt att tro att det nya vaccinet, som har föreslagits av aktörer som visat prov på bristande etik då de undanhållit viktig information från hälsomyndigheterna, kan ha en avgörande betydelse för att bekämpa epidemin”, skriver Oly Ilunga, själv läkare, i sitt uppsägningsbrev som han publicerade på Twitter. Vilka aktörerna skulle vara specificerade han inte.
En av orsakerna till att WHO och Läkare utan gränser ivrigt rekommenderar det nya vaccinet är att det skulle tillåta sjukvårdspersonalen att vaccinera hela befolkningen i ett visst geografiskt område. I dag vaccineras bara personer som misstänks ha utsatts för smittorisk.
”Det finns ett enormt behov av att introducera ett andra vaccin nu i Kongo-Kinshasa, för att skydda människor i området som ligger utanför det direkta utbrottet”, skriver Josie Golding, ansvarig för arbete mot epidemier hos den brittiska hjälporganisationen The Wellcome Trust, på Twitter.
Omkring 160 000 människor har hittills vaccinerats i utbrottsområdet. Flera experter är överens om att vaccinet är det som hindrat den pågående epidemin från att i snabb takt bli allvarligare. Men vaccinationskampanjen är fortfarande omgärdad av en utbredd skepsis från befolkningen, som lett till att fältsjukhus attackeras och sjukvårdspersonal dödats.
Om det politiska bråket innebär att det nya vaccinet nu kan börja användas i Kongo-Kinshasa är fortfarande okänt.
Fakta

Ebolavaccin

Det vaccin som används i Kongo-Kinshasa nu, rVSV-ZEBOV, utvecklades först av den kanadensiska staten för över tio år sedan. De sålde rättigheterna till ett litet amerikanskt företag som i sin tur sålde det vidare till det amerikanska läkemedelsbolaget Merck, som fortsatte utvecklandet.

Vaccinet innehåller ett genmodifierat så kallat glykoprotein från ebolavirusstammen Zaire, den vanligare virusstammen, och gör så att kroppen skapar antikroppar mot ebola. Till skillnad från många andra vaccin tyder mycket på att även den som vaccineras efter att den utsatts för smitta kan skyddas från sjukdomen.

Vaccinet är ett så kallat "levande" vaccin och är därför krångligare att tillverka och administrera vilket bidrar till bristen. Världshälsoorganisationen (WHO) har lovat att arbeta för att öka tillgången till vaccin.

I dag används så kallad cirkelvaccinering, vilket innebär att man spårar de individer som en insjuknad person varit i kontakt med och vaccinerar dem. Men misstro mot myndigheterna gör att bara ungefär 60 procent av kontakterna spåras, vilket gör att till exempel Läkare utan gränser förespråkar en så kallad geografisk vaccinering i stället.

Det andra vaccinet, som ännu inte används, har tagits fram av företaget Johnson & Johnson och kräver två doser för fullt skydd. Kritiker hävdar att det kan ställa till problem, då man måste få människor att komma tillbaka till vaccinationscentralerna.

2 578 personer har hittills insjuknat i ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa, 1 737 har avlidit.

Källa: GU, Science, WHO m fl.

Gå till toppen