Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Santander tar strid mot ratad bankir

Den spanska storbanken Santander kommer att bestrida ett miljardkrav från den italienska bankiren Andrea Orcel i domstol. En avbruten rekryteringsprocess ligger bakom dispyten.

Santander har gjort upp med fack om att stänga 1|150 bankkontor i Spanien. ArkivbildBild: Manu Fernandez AP/TT
Orcel har krävt motsvarande över en miljard kronor i skadestånd av Santander sedan han först erbjudits jobbet som koncernchef för att sedan inte få jobbet då banken inte ansåg sig kunna tillmötesgå hans lönekrav.
– Banken har agerat helt öppet och kommer att försvara sin position inför domstol, säger Jaime Perez Renovales, styrelsens sekreterare, på en extrainsatt bolagsstämma.
Santander redovisar samtidigt ett nettovinstfall på 18 procent för årets andra kvartal. Resultatet pressas av omstruktureringskostnader till följd av förvärvet av Banco Popular och en svag utveckling i Storbritannien.
Santander tog över Banco Popular för två år sedan och har gjort upp med fack om att stänga 1 150 bankkontor och säga upp omkring var tionde anställd i Spanien.
Aktien i Santander lyfter 2,4 procent på Madridbörsen efter rapporten, bland annat sedan räntenettot – det banken tjänar på skillnaden mellan räntan på in- och utlåning – blev bättre än väntat.
Santander redovisar samtidigt stabil utveckling på viktiga latinamerikanska marknader som Brasilien och Mexiko.
Gå till toppen