Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjukdom stoppar köp av potenshöjande renhorn

I flera år har efterfrågan på renhorn som potenshöjande medel varit stor i Asien. Men nu stoppas importen av rädsla för sjukdomen CWD. ArkivbildBild: Henrik Montgomery/TT
Upptäckten av sjukdomen CWD, även kallad avmagringssjuka, bland klövvilt i Norden har drabbat exporten av renhorn till Asien. Rädslan för smittan har fått asiatiska uppköpare att sluta köpa det eftertraktade potensmedlet, rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.
– Marknaden började svaja 2017, den sista containern skickade jag i december 2018. Efter det har jag inte fått något nytt kontrakt, och det kommer mejl att på grund av CWD kan de inte importera horn, säger renhornsuppköparen John-Erik Jussila i Jakobstad, Finland.
Han beräknar att renägarna går miste om 4 till 6 miljoner euro i exportintäkter på grund av köpstoppet.
Priset på renhorn har fallit från 160 kronor kilot för tre år sedan till 100 kronor i dag.
CWD drabbar det centrala nervsystemet hos hjortdjur med avmagring, beteendeförändringar och rörelsestörningar som symtom. Sjukdomen har under våren upptäckts hos två älgkor i norra Sverige och även i Norge och Finland har fall konstaterats.
Gå till toppen