Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sjukdom stoppar köp av potenshöjande renhorn

I flera år har efterfrågan på renhorn som potenshöjande medel varit stor i Asien. Men nu stoppas importen av rädsla för sjukdomen CWD. ArkivbildBild: Henrik Montgomery/TT
Upptäckten av sjukdomen CWD, även kallad avmagringssjuka, bland klövvilt i Norden har drabbat exporten av renhorn till Asien. Rädslan för smittan har fått asiatiska uppköpare att sluta köpa det eftertraktade potensmedlet, rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.
– Marknaden började svaja 2017, den sista containern skickade jag i december 2018. Efter det har jag inte fått något nytt kontrakt, och det kommer mejl att på grund av CWD kan de inte importera horn, säger renhornsuppköparen John-Erik Jussila i Jakobstad, Finland.
Han beräknar att renägarna går miste om 4 till 6 miljoner euro i exportintäkter på grund av köpstoppet.
Priset på renhorn har fallit från 160 kronor kilot för tre år sedan till 100 kronor i dag.
CWD drabbar det centrala nervsystemet hos hjortdjur med avmagring, beteendeförändringar och rörelsestörningar som symtom. Sjukdomen har under våren upptäckts hos två älgkor i norra Sverige och även i Norge och Finland har fall konstaterats.
Gå till toppen