Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Två skånska matvagnar prisade på Nordiska mästerskapen i foodtruck

Hyllade pommes från Green fries i Hässleholm och poké bowl från nystartade Tabemasu Ka-Jen i Flyinge. Två skånska matvagnar stod som vinnaren under Nordiska mästerskapen i foodtruck.

Green fries på Malmöfestivalen 2016.Bild: Lars Brundin
Under Malmöfestivalen 2016 gav Sydsvenskans krogkritiker Bong högsta möjliga betyg till en av de nya matvagnarna på Gustav Adolfs torg: Green fries och deras skånska pommes. Sedan dess har verksamheten växt och barndomsvännerna bakom matvagnen, Fritjof Torstensson och Simon Karlsson, har fullt upp med pommesproduktionen.
– Vi drog igång som en rolig grej. Vi köpte en liten grön matvagn och började sälja pommes och dippor på festivaler. Sedan fick vi förfrågningar från olika restauranger för ett drygt år sedan om att leverera pommes till dem. Sedan dess satsar vi mycket på att sälja till restauranger också, säger Fritjof Torstensson.
Fritjof Torstensson och Simon Karlsson efter vinsten i Nordiska mästerskapen i foodtruck i Mariefred.Bild: Privat
De har sitt produktionskök i Hässleholm och levererar pommes till Malmörestauranger som Casual street food, Blå Hoddans fisk och Grand. I sin rullande matvagn serverar de Krav-märkta pommes med smaksatt salt och dippsåser.
I helgen tävlade de för första gången i Nordiska mästerskapen i foodtruck och kammade hem pris i kategorin Årets nyhet.
– Det är såklart jätteroligt att vinna. Det här tar vi med oss som en merit, säger Fritjof Torstensson.
Under Malmöfestivalen kommer de återigen parkera sin matvagn på Gustav Adolfs torg, och mellan den 9 och 11 augusti serverar de pommes på den danska festivalen Street Food om Søerne.
Även de skånska nykomligarna Tabemasu Ka-Jen, som startades av paret Jennie Petersson och Karol Krevallt förra sommaren, kammade hem pris i nordiska mästerskapen. De vann kategorin Bästa fiskrätt.
– Vi visste faktiskt redan innan att vi var bäst. Vi har fått jättebra respons och har många gäster som vill boka trucken. Vi står på Limhamns hamnfestival i helgen. När vi gjorde det förra året kom samma gäster tillbaka fyra dagar i rad. Vi känner oss säkra på vad vi gör, säger Jennie Petersson.
Tabemasu Ka-Jen fokuserar på mat inspirerad av det japanska köket. På menyn har de bland annat hamburgare med japanska smaker och yakisoba, stekta nudlar med kyckling, kött eller grönsaker.
– Det är väldigt stor skillnad på japansk mat och japansk mat som passar en europeisk mun. Det här är vår tolkning av den japanska maten. För många människor är japansk mat bara sushi men det är så mycket mer, säger Jennie Petersson.
Jennie Petersson och Karol Krevallt framför sin matvagn. Till höger syns deras numera prisvinnande poké dog.Bild: Privat
De kammade dock hem vinsten med sin variant av den hawaiianska rätten poké bowl, som de serverar både på traditionellt vis i en skål – och i bröd med namnet poké dog.
– Det är en världsnyhet, vi tar samma ingredienser som vi använder i vår poké bowl och lägger dem i ett briochebröd med garnering, säger Karol Krevallt.
Han och sambon Jennie Petersson är båda uppväxta i Malmö men numera bosatta i Flyinge utanför Eslöv. De startade Tabemasu Ka-Jen tillsammans förra sommaren.
– Vi har gått och grubblat på idén i minst fem år. Vi är båda två från restaurangbranschen i grund och botten, jag är inne på 24:e året i branschen. Vi kände ”varför ska vi sitta inom fyra väggar och vänta på gästerna när vi kan sitta inom fyra mindre väggar och köra till gästerna”, säger Karol Krevallt.
Tabemasu Ka-Jen finns just nu på plats i Eslöv under SM i fallskärmshoppning. Mellan den 25 och 28 juli står de parkerade i Limhamn under Hamnfestivalen och i augusti är de på plats på Gustav Adolfs torg under Malmöfestivalen.
Gå till toppen