Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Blade runner”-stjärnan Rutger Hauer död

Den nederländske skådespelaren Rutger Hauer, kanske mest känd för sin insats som replikanten Roy Batty i Ridley Scotts sci fi-klassiker ”Blade runner” från 1982, är död. – Jag känner att ”Blade runners” vingar bokstavligt burit mig runt. Det är otroligt och vackert, sade han i en tv-intervju för några år sedan.

Rutger Hauer har gått bort efter en tids sjukdom. Bild från Venedigs filmfestival 2011.Bild: Andrew Medichini
Rutger Hauer gick bort i sitt hem i Nederländerna efter en kort tids sjukdom, uppger hans agent enligt Variety.
Skådespelaren har varit med i en lång rad filmer och tv-serier, bland andra ”Sin city”, ”Batman begins” och ”True blood”. Totalt blev det fler än 100 filmer, även om långt ifrån alla nått samma kultstatus som ”Blade runner”. Kanske var det Hauers monolog i slutet av den filmen som gjorde att den långe skådespelaren nådde internationell stjärnstatus:
– Jag har sett saker som ni folk aldrig skulle tro på. Attackfartyg som brinner vid Orions axel. Jag har sett c-strålar glittra i mörkret nära Tannhäuserporten. Alla de stunderna kommer att gå förlorade i tiden, som tårar i regn, sade han med sina isande blå ögon och tillade:
– Dags att dö.
Att ständigt förknippas med rollen verkar inte störa Hauer.
– Jag kan inte ens förstå hur det känns att leva och i princip ha blivit en ikon, på grund av den här filmen, sade han själv i samband med 30-årsjubileet av filmen, enligt AFP.
Han föddes i Breukelen i Utrecht 1944, slog igenom i den nederländska tv-serien ”Floris” från 1969 och hade en framgångsrik karriär i hemlandet innan han gjorde entré i Hollywood med “Nighthawks” mot bland andra Sylvester Stallone 1981.
Under 1980-talet gjorde Hauer en rad minnesvärda rolltolkningar i filmer som ”Ladyhawke”, ”Kött och blod”, ”Liftaren”, ”Wanted: Dead or alive” och ”Blint raseri”.
Han gjorde även en hyllad insats som Andreas Kartak i Ermanno Olmis ”La leggenda del santo bevitore” från 1988. Framför allt var det roller som mer eller mindre onda personer som Hauer oftast kom att spela, något han beskrev som ”jättekul”.
– När du försöker att jobba på människors ljusare sidor så är det svårare. Vad som är godhet är svårt. De flesta försöker att vara bra (personer) hela sina liv. Så du måste jobba hårdare för att få de rollfigurerna intressanta, sade Hauer i en intervju med AP 1987.
Landsmannen, regissören Paul Verhoeven, rollsatte Hauer flitigt, inklusive genombrottet i ”Floris”.
– Rutger var för mig vad Marcello Mastroianni var för (Federico) Fellini, ett alter ego. Jag är jätteledsen över att han inte finns här längre. Jag kommer att sakna honom fruktansvärt mycket, säger Verhoeven till nederländska nyhetsbyrån ANP.
Många av Rutger Hauers fans har tagit till sociala medier för att hylla och sörja skådespelaren, däribland regissören Guillermo del Toro.
”Vila i frid Rutger Hauer: en intensiv, djup, genuin och magnetisk skådespelare som bidrog med sanning, kraft och skönhet till sina filmer”, skriver del Toro på Twitter.
Rutger Hauer blev 75 år gammal.
Fakta

Rutger Hauer

Nederländske Ruger Hauer var en flitig skådespelare och finns omnämnd för roller i 172 filmer, tv-serier och tv-spel på filmdatabasen IMDB. Han belönades 1988 med en Golden Globe för bästa biroll i en tv-serie för "Flykten från Sobibor", och nominerades ytterligare en gång för huvudrollen i "Faderland" 1995.

Han hade stora roller i "Batman begins", "Sin city" och "Liftaren", men är kanske framför allt känd för rollen i "Blade runner". En hel del av hans filmer klassas dock som b-filmer, och Hauer medgav själv att han var ganska dålig på att bedöma de filmmanus som skickades till honom.

Gå till toppen