Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen utreder sig själv efter misstänkta barnamordet i Trelleborg

Efter att en mamma och hennes son hittats döda i en bostad i Trelleborg förbereder sig kommunen att anmäla sig själv enligt Lex Sarah.

Avspärrningsband utanför bostaden i Trelleborg, där de avlidna hittades.Bild: Patrik Renmark
Det var i fredags som en 47-årig kvinna och hennes son hittades döda i sin bostad i centrala Trelleborg. Polisen hanterar ärendet som ett fall av mord och ett fall av självmord. Polisen tror inte att någon utomstående person ligger bakom de båda dödsfallen.
Sydsvenskan har tidigare rapporterat om att pojkens föräldrar låg i en vårdnadstvist och att den 47-åriga mamman led av psykisk ohälsa och att hon flera gånger hade sökt akut vård.
Läs också Läkare slog larm om mammans hälsa redan för tre år sedan
Både en läkare och en sjuksköterska inom psykiatrin har vid olika tillfällen 2016 gjort anmälningar till socialtjänsten och uttryckt oro över mammans lämplighet att ta hand om sin son.
Men trots flera anmälningar från sjukvården valde socialtjänsten att inte inleda någon barnavårdsutredning. Inte heller efter att man inlett en utredning efter att pappan 2018 gjorde en orosanmälan gjordes någon åtgärd.
Frågan är nu om socialförvaltningen har hanterat ärendet på rätt sätt.
— Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet, men vi har initierat en utredning om att göra en Lex Sarah anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, säger Marie-Louise Kondrup, tf socialchef i Trelleborgs kommun.
Läs också Döda i bostad i Trelleborg var kvinna och barn
Trelleborgs kommun bekräftar i ett pressmeddelande att kvinnan och barnet ingick i en utredning om vårdnad, boende och umgänge. På socialförvaltningen går man nu igenom alla handlingar för att se om man kunde hanterat ärendet annorlunda.
— Vi vill titta närmare på den här tragiska händelsen på djupet för att se om vi har hanterat ärendet på rätt sätt, säger Marie-Louise Kondrup.
Gå till toppen