Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kaoset i Kinesiska muren gör pappans lägenhet osäljbar

En far som dör. En osäljbar lägenhet i en bostadsrättsförening i kaos. Och en sorg som inte får plats i all administrativ röra kring faderns bostadsrätt i Kinesiska muren.

– Jag tror det är många i föreningen som blivit hotade och inte vågar träda fram. Och det är inte bara jag som vill sälja, det är fler som har problem med att de inte får mäklarbilden från föreningen, säger Diana Prekali.Bild: Hussein El-alawi
På morgonen den 19 september 2018 ringer Diana Prekalis telefon. Samtalet är ett dödsbud – hennes far har gått bort. Det är snart ett år sedan, men Diana Prekali är fortfarande inte färdig med arvskiftet eftersom pappans lägenhet ännu inte kunnat säljas, och sorgen – ja den har också hakat upp sig.
– Jag kommer inte vidare i sorgeprocessen för allt det här kring lägenheten och bostadsrättsföreningen stjäl så mycket energi, säger hon och rösten stockar sig i halsen.
Diana Prekali har inte bara sorg, hon delar också samma problem som flera andra boende i Kinesiska muren. Hon kan inte sälja lägenheten som hennes far lämnade efter sig. Den är en del av Brf Thomsons väg, en av de båda kraftigt misskötta bostadsrättsföreningarna på Thomsons väg på Rosengård som HD och Sydsvenskan granskat under året.
Föreningen har inte presenterat någon årsredovisning sedan 2012. Den har dessutom haft så stora skulder till Kronofogden att fastigheten har varit nära att säljas på exekutiv auktion vid flera tillfällen – något som hade inneburit att bostadsrättsinnehavarna hade blivit av med alla pengar de betalat för sina lägenheter.
Sapko Sinani, före detta C-politiker i Malmö stad, har länge varit föreningens starke man. Han har både suttit med i styrelsen och de senaste sex åren, via sitt företag, ansvarat för både teknisk och ekonomisk förvaltning. Många som bor i huset är rädda för honom, ingen har vågat figurera med namn och bild i tidningen på grund av rädsla för repressalier.
Men Diana Prekali är inte rädd, hon är arg. Arg för att föreningens styrelse inte lämnar ut någon mäklarbild (ett faktablad med uppgifter om bostaden som mäklare vill ha för att sälja) till henne, arg över att ingen myndighet ingriper när en bostadsrättsförening vansköts. Arg för "att det får gå till såhär, det är väl Sverige, det finns väl någon lag någonstans?" som hon säger.
Mäklare drar också öronen åt sig när det visar sig att det saknas årsredovisning för föreningen sedan sex år tillbaka. Den köpare som var intresserad av hennes fars lägenhet i vintras backade på grund av det. Sedan dödsbudet i slutet av förra sommaren har Diana Prekali alltså haft rejält förhöjda månadsutgifter. Runt 5 600 kronor för pappans lägenhet, plus hyra för parkeringsplats, elräkning och hemförsäkring.
Diana Prekali bodde med sina föräldrar i lägenheten på Thomsons väg under tonåren, tills hon flyttade hemifrån i 20-årsåldern. På pappans gamla avier för lägenhetsavgiften står antecknat med kulspetspenna i darriga bokstäver exakt vilket datum månadsavgifterna betalades in. Men de senaste månaderna har Diana Prekali vägrat att betala:
– Ska jag betala pengar i hyror för att jag inte kan sälja en lägenhet? Jag har sagt till Sapko Sinani att den dagen jag får mäklarbilden så får du pengarna för månadsavgifterna!
Diana Prekali berättar att hon i stället försökte deponera månadsavgifterna hos Länsstyrelsen, men fick till svar att det bara är möjligt för hyresrätter, inte för bostadsrätter.
Nu krävs hon på de 60 000 kronor som hon är skyldig föreningen i obetalda månadsavgifter och p-platshyra. Om hon inte betalar inom tre veckor så tvångsförsäljs bostadsrätten av Kronofogden. Det innebär att hon själv inte kan kontrollera slutpriset och att hennes pappas lägenhet slumpas bort. De pengar som kommer in efter en sådan försäljning tillfaller dock dödsboet, efter att Kronofogdens omkostnader och skulden till föreningen betalats av. Men – om Kronofogden inte lyckas sälja lägenheten, då får föreningen den. Och lägenheten där Diana Prekali tillbringade sina tonår, arvet efter fadern, går förlorad.
När Diana Prekalis pappa gått bort fick hon beskedet från Sapko Sinani att de inte kunde sälja bostadsrätter i huset – utan att hon i stället skulle hyra ut den. Något som Diana Prekari tvärt motsatte sig. Hon ville sälja, men då tog det stopp.
Diana Prekalis far bodde i Brf Thomsons väg, en av de båda vanskötta föreningarna i Kinesiska muren på Rosengård som Sydsvenskan granskat under året.Bild: Hussein El-alawi
Droppen som fick bägaren att rinna över för henne, och som gör att hon nu vågar vara med i tidningen och berätta, det var när polisen ringde på hennes dörr för några dagar sedan. Deras ärende: att delge henne informationen om att lägenheten är uppsagd på grund av skulderna till föreningen.
– Det är så jäkla orättvist, min pappa har alltid skött sig, jobbat, betalat skatt och betalat räkningar i tid. Och jag också, jag har inte en betalningsanmärkning, Men vi får inte hjälp någonstans, det är stopp överallt!
Diana Prekali undrar nu vad samhällets instanser gör: Hur kan en bostadsrättsförening tillåtas urarta på det sätt som Brf Thomsons väg gjort? Hur kan föreningen få hållas år efter år utan att presentera några årsredovisningar? Hur kan en person tillåtas att hålla boende i föreningen i skräck?
– Och pappas månadsavgift höjdes med nästan tusen kronor i juni, bara sådär! Utan något medlemsmöte eller någonting! Så får man väl inte göra?
HD och Sydsvenskan har sökt Sapko Sinani samt den person som är ordförande för styrelsen i Brf Thomsons väg, men de har inte återkommit med svar.
Fakta

Granskningen i korthet – Kinesiska muren

Del 1: ”Det här är ju ett korthus”

Boende i Kinesiska muren klagar över att de saknar värme, varmvatten och ventilation.

De senaste sex åren har kommunpolitikern Sapko Sinani (C) suttit i styrelsen för Brf Thomsons väg, samtidigt som hans företag har ansvarat för både fastighetsskötseln och föreningens ekonomi. Under den tiden har föreningen varken lämnat in skattedeklaration eller årsredovisning. Medlemmarna vet inte vart deras miljoner tar vägen.

Föreningen har vid flera tillfällen varit så skuldsatt att Kronofogden hotat att tvångsförsälja fastigheten – då skulle alla som bor där förlora sina bostadsrätter och alla pengar de har betalat för dem.

Boende kan inte sälja sina bostäder – styrelsen lämnar inte ut nödvändiga papper till mäklare.

Medlemmarna är rädda för Sapko Sinani och vågar inte kritisera honom. Flera i huset har polisanmält honom för hot och våld.

Läs hela del 1 här.

Del 2: ”Den är inte som en förening, den är som en maffia” Läs här.

Grannföreningen i Kinesiska muren, Taxeringsrevisorn 2, har också skötts av Sapko Sinani under flera år. Medlemmarna är helt maktlösa. För halva styrelsen finns i Stockholm. Och enligt stadgarna har bolaget Amun Capital Sweden i Stockholm 76 procent av rösterna i föreningen.

Kronofogden har hotat att tvångsförsälja den här fastigheten också på grund av dess skulder. Men i sista stund betalade föreningen skulderna.

Miljöförvaltningen har i fem år jagat föreningen för att ventilationen fungerar dåligt. Men styrelsen är svår att få tag på och struntar i kraven.

De som styr har valt att behålla makten, men de berättar inte varför de missköter föreningen.

I slutet av maj i år lämnade Sapko Sinani styrelsen för Brf Taxeringsrevisorn 2.

Gå till toppen