Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Världsartisten inför rätta nästa vecka

Den amerikanske rapparen Asap Rocky och två andra män har åtalats för misshandel. Nästa vecka inleds rättegången och fram till dess blir de tre kvar i häktet.

Advokat Slobodan Jovivic kommenterar åklagarens beslut att väcka åtal.Bild: Naina Helén Jåma/TT
Kammaråklagare Daniel Suneson har väckt åtal mot de tre amerikanska medborgarna som misstänks för misshandel i centrala Stockholm den 30 juni.
Åklagare bygger åtalet på förhör och även i hög grad på filmer från den misstänkta händelsen och tiden kring den.
– Den brottsliga gärningen är att de har sparkat och slagit mot en liggande person och använt en flaska som tillhygge. Trots att de hävdar nödvärn och självförsvar har jag bedömt att det utgör ett brott. Nu får tingsrätten bedöma om den delar min uppfattning, säger han till TT.
Filmerna från den misstänkta misshandeln har enligt åklagaren spelat en betydande roll i utredningen.
– Några har varit kända för allmänheten och några har inte varit det. Jag bedömer att det finns delar i de filmer som inte varit kända för allmänheten som inte varit fördelaktiga för de misstänkta, säger Daniel Suneson.
Beskedet om åtal var enligt Asap Rockys advokat Slobodan Jovicic väntat men ändå en stor besvikelse.
– Jag pratade med honom i går kväll. Precis som jag sagt tidigare är han ytterst besviken över att åklagaren valt att låta målsägarens version gå före hans version. Jag anser att han är oskyldig och att det finns fog för hans invändning.
Asap Rocky har varit häktad i tre veckor vilket, enligt Jovicic, har påverkat rapartisten mycket negativt.
– Han är naturligtvis ytterst märkt av den här händelsen. En häktesperiod är naturligtvis otroligt tuff. Han är besviken över att man inte har lyssnat på hans invändningar.
Slobodan Jovicic sade under en presskonferens på torsdagen att Asap Rocky medger att han har använt våld, genom att knuffa målsägaren och att kliva på dennes arm, men anser att detta våld var befogat då personen trakasserat rapparen och hans sällskap samt varit våldsam mot hans livvakt. Han sade också att hans klient inte använt en glasflaska som tillhygge i bråket.
– Han har förklarat att han kastat ner personen på marken och att han gjort de här rörelserna, men absolut inte på det sätt som åklagaren menar, säger advokaten Slobodan Jovicic.
Misshandel av normalgraden som de tre åtalas för kan ge upp till två års fängelse men åklagaren har ännu inte bestämt vilket straff han ska yrka på för de misstänkta.
Asap Rocky, vars riktiga namn är Rakim Mayers, och de två andra männen har alltså suttit häktade i snart tre veckor och de är fortsatt häktade fram till att rättegången startar på tisdag nästa vecka.
Fallet har fått stor internationell uppmärksamhet. Krav på att han ska släppas har kommit från såväl fans och andra artister som amerikanska toppolitiker. Även USA:s president Donald Trump har engagerat sig i fallet, och talat med statsminister Stefan Löfven om saken per telefon.
Ett upprop på nätet har samlat över 620 000 underskrifter. Stjärnor som Kanye West, Kim Kardashian, Post Malone, Nicki Minaj och Justin Bieber har uttryckt sitt stöd för rapparen, medan rapparen Tyler the Creator har förklarat att han aldrig ska spela i Sverige igen.
Gå till toppen