Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sapko Sinani var Kinesiska murens starke man – nu vill styrelsen kasta ut honom

Han kapade och vanskötte två bostadsrättsföreningar på Rosengård i åratal. En av föreningarna vill nu kasta ut Sapko Sinani och en person med koppling till honom. Orsaken? De är skyldiga hundratusentals kronor i obetalda årsavgifter för flera lägenheter, enligt stämningsansökan.

Nu sätter bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2 press på Sapko Sinani.Bild: Lars Brundin
I går berättade tidningen om Diana Prekari som sagts upp från sin fars lägenhet och krävs på tiotusentals kronor av den bostadsrättsförening där Sapko Sinani sitter i styrelsen. Nu utsätts han själv för samma behandling av grannföreningens styrelse som han nyligen lämnat.
Nu sätter bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2 nämligen press på Sapko Sinani – han är skyldig 210 000 kronor för ett och ett halvt års obetalda månadsavgifter för två lägenheter i huset. En annan person med koppling till Sapko Sinani är skyldig 105 000 kronor för obetalda avgifter för en lägenhet. Detta enligt stämningsansökan från styrelsen för Brf Taxeringsrevisorn 2, och mer specifikt från ledamot Christina Aspefalk och ordföranden David Färm som båda undertecknat en fullmakt för den juristfirma som sköter ärendet.
Det handlar om de två bostadsrättsföreningar i Kinesiska muren som HD och Sydsvenskan har granskat under våren. I den stora betongkolossen vid Inre ringvägen är medlemmarna maktlösa och saknar insyn i ekonomin. Inga årsredovisningar, dåligt fungerande ventilation, kallt vatten i duscharna, kalla elementen och ett sophus som stinker från överfulla kärl. Boende har klagat och miljöförvaltningen har försökt få de ansvariga att åtgärda bristerna i flera år.
Utöver detta har flera boende vittnat om att de är rädda för Kinesiska murens starke man, den före detta C-politikern Sapko Sinani som i flera år suttit i båda föreningarnas styrelser och via sitt företag hade hand om både teknisk och ekonomisk förvaltning i den ena föreningen, samt teknisk förvaltning i den andra. I slutet av maj lämnade han styrelsen för Brf Taxeringsrevisorn 2, men sitter fortfarande kvar i styrelsen för Brf Thomsons väg.
Kinesiska muren på Rosengård.Bild: Bengt Arvidson
Föreningen argumenterar i stämningen till tingsrätten för att Sapko Sinani och den andra personen har förverkat rätten till sina bostadsrättslägenheter och hänvisar till bostadsrättslagens sjunde kapitel. Där står att den som är mer än en vecka sen med betalningen av årsavgiften har förverkat nyttjanderätten till sin bostadsrätt. Nästa steg är att Kronofogden tvångsförsäljer lägenheterna för att få in pengarna för skulderna.
Stämningen kom nästan på dagen en månad efter att Sapko Sinani lämnat styrelsen för Taxeringsrevisorn 2. Kort därefter kom Sapko Sinani och styrelsen för den andra föreningen, Brf Thomsons väg, med betalningskrav mot Brf Taxeringsrevisorn 2 på närmre två miljoner kronor för fjärrvärme och vatten.
Här är motdraget: Brf Taxeringsrevisorn 2 vill att Sapko Sinani och den andra personen ska flytta ut "omgående", samt att de båda "omedelbart" ska betala sina obetalda månadsavgifter till föreningen. "Sapko Sinani har gjort sig skyldig till upprepade betalningsförsummelser under 2018 och 2019" står det i stämningsansökan. Vägrar de att flytta så vill styrelsen i föreningen att de avhyses och själva får ta kostnaden för det.
Föreningen har också meddelat Socialnämnden om stämningsansökan, det är obligatoriskt enligt bostadsrättslagen.
Själva stämningsansökan räknas också som en formell uppsägelse av lägenheterna – men först efter det att Sapko Sinani och den andra personen formellt har delgivits, alltså tagit emot skriftligt besked om stämningen. För att återfå rätten till sina lägenheter måste de betala totalbeloppen av skulderna – totalt 315 000 kronor – senast tre veckor efter att de underrättats om stämningarna.
De är dock ännu inte formellt underrättade – för föreningen har ännu inte betalat ansökningsavgiften för stämningarna till tingsrätten på 2 800 kronor styck. HD och Sydsvenskan har vid flera tillfällen sökt styrelsemedlemmarna Christina Aspefalk och David Färm med frågan om de ska betala och slutföra processen, men de har inte återkommit med något svar.
Tidningen har också sökt Sapko Sinani och den andra personen för att höra hur de ställer sig till stämningsansökningarna och om de kommer att betala de belopp som föreningen kräver dem på. Ingen av dem har återkommit med svar.
Fakta

Granskningen i korthet

Del 1: ”Det här är ju ett korthus”

Boende i Kinesiska muren klagar över att de saknar värme, varmvatten och ventilation.

De senaste sex åren har kommunpolitikern Sapko Sinani (C) suttit i styrelsen för Brf Thomsons väg, samtidigt som hans företag har ansvarat för både fastighetsskötseln och föreningens ekonomi. Under den tiden har föreningen varken lämnat in skattedeklaration eller årsredovisning. Medlemmarna vet inte vart deras miljoner tar vägen.

Föreningen har vid flera tillfällen varit så skuldsatt att Kronofogden har hotat att sälja fastigheten på exekutiv auktion – då skulle alla som bor där förlora sina bostadsrätter och alla pengar de har betalat för dem.

Boende kan inte sälja sina bostäder – styrelsen lämnar inte ut nödvändiga papper till mäklare.

Medlemmarna är rädda för Sapko Sinani och vågar inte kritisera honom. Flera i huset har polisanmält honom för hot och våld.

Läs hela del 1 här.

Del 2: ”Den är inte som en förening, den är som en maffia”

Grannföreningen i Kinesiska muren, Taxeringsrevisorn 2, har också skötts av Sapko Sinani. Medlemmarna är helt maktlösa. För halva styrelsen finns i Stockholm. Och enligt stadgarna har bolaget Amun Capital Sweden i Stockholm 76 procent av rösterna i föreningen.

Kronofogden har hotat att tvångsförsälja den här fastigheten också på grund av dess skulder. Men i sista stund betalade föreningen skulderna.

Miljöförvaltningen har i fem år jagat föreningen för att ventilationen fungerar dåligt. Men styrelsen är svår att få tag på och struntar i kraven.

De som styr har valt att behålla makten, men de berättar inte varför de missköter föreningen.

Sapko Sinani lämnade styrelsen i slutet av maj i år.

Läs del 2 här.

Gå till toppen