Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svettig allsång med kaffe och kaga

Någon kan inte få upp sin kokosnöt. Sen blir det dans på Brännö brygga och Dagny serverar påtår på kaffet. – Ja, det handlar om allsång i Arlöv och den ena superklassikern efter den andra ljuder genom parken.

Allsång vid Arlövs teaterns utescen, Lisbeth Andersson och Bengt Göransson är inte sena med att hoppa upp och dansa när musiken drar igång.Bild: Patrick Persson
Artisten Linda Lundqvist leder allsången från en scen på baksidan av Arlövsteatern, pyntad med blommor. Kvällens tema är kaffe och kaga – "äter ni mazariner?" frågar hon publiken innan hon och bandet drar igång sången "Kaffe och mazarin". Framför scenen dansar Lisbeth Andersson i vidbrättad hatt med Bengt Göransson. De är frekventa gäster på allsången, berättar de:
– Vi är överallt där det är musik, säger Bengt Göransson.
– Ja, musik OCH dans, fyller Lisbeth Andersson snabbt i innan musiken drar igång igen och de hoppar upp från stolarna för ännu en dans.
Hanne Rönn Jensen har placerat sig strategiskt i skuggan denna varma julikväll vid Arlövsteatern. Favoritallsångslåten? – Idas sommarvisa, jag tycker den är så fin och det är många som kan den.Bild: Patrick Persson
Framför scenen har sommarpraktiserande ungdomar i Forza Summer, Burlövs kommuns sommarpraktikprogram, pyntat med små sirliga kaffekoppar som hänger i girlanger. Elwa Jansinger som deltar i Forza Summer säljer tillsammans med några andra ungdomar kaffe, kakor och korv från ett litet stånd.
Här står Knut Johannesson och mumsar i sig en korv, det är första gången för honom på allsången och visst är det trevligt, nickar han mellan tuggorna. Eller rättare sagt - första gången sedan arrangemanget bytte namn och inriktning för tre år sedan. Numera heter det Hela Granbacken sjunger, och fokus är nu just allsång: tanken är att få hela publiken att sjunga tillsammans, förklarar Anneli Kunosson, kultursekreterare i Burlövs kommun. Det var för tre år sedan som man ändrade inriktning – tidigare när arrangemanget hette Granbackekvällarna så låg fokus på olika artister som uppträdde. Anneli Kunosson är mycket glad över inriktningen på allsång:
– Jag ser folk som går härifrån med ett leende, en del kommer också hit ensamma, jag tycker det är fantastiskt för man kan lära känna och prata med folk över borden som står här framför scenen, säger hon.
En som inte håller med är Ann Björnlund som sitter tillbakalutad i en solstol en bit från scenen. Hon uppskattade blandningen med artister, skämt och revy i det gamla upplägget och önskar att det skulle komma tillbaka.
Väninnan i solstolen intill, Eva Lind, uppskattar däremot allsången. Ska hon nämna en favorit-allsångslåt så blir det "Kaffe utan grädde" – den är en riktig klassiker, menar hon. Men själv sjunger hon inte med i låtarna, där går gränsen för entusiasmen:
– Jag är helt tondöv så det är för allas bästa! Men ändå, fastän man är tondöv, så kan man älska musik!
Allsång vid Arlövs teater och fullsatt framför scenen.Bild: Patrick Persson
Allsång i Arlöv ledd av artisten Linda Lundqvist.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen