Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dubblade personalstyrkan med kortad tid

I över 15 år har Toyota center i Göteborg tillämpat sex timmars arbetsdag i sina verkstäder. Ett föregångsexempel, enligt många men det har krävt sina investeringar. – Vi dubblade vår personal, samtidigt ökade vår omsättning, säger verkstadschef Magnus Bäckström.

Kent Hasselquist på Toyota center i Göteborg, en av de 37 anställda som har sextimmarsdagar.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Omställningen till kortare arbetsdagar genomfördes redan hösten 2002. Företaget kämpade med ett högt bokningstryck på verkstäderna och långa väntetider. Nyanställningar och ett tvåskiftsschema med sex timmars arbetsdag infördes.
– Det kunde ta upp till två månader för en vanlig service. Folk blev ju sura och vi förlorade kunder. När vi bytte till sex timmars, halverade vi bokningstiden utan att behöva öppna en ny anläggning, säger Magnus Bäckström, verkstadschef på Toyota center Göteborg i Bäckebol.
Omställningen beskrivs i positiva ordalag: Färre sjukskrivningar, bättre lönsamhet och att verkstäderna har blivit attraktiva arbetsplatser för mekaniker som söker arbete.
På verkstadsgolvet i Bäckebol står Kent Appelquist och tömmer olja. Han har jobbat på Toyota i 34 år och är en av de 37 anställda med förkortad arbetstid.
– När vi gick över till sex timmar hade jag små barn så det var guld värt. Man behöver inte heller ta ledigt för att göra ärenden utanför jobbet, säger han.
En bit bort står mekanikern Magnus Stensson som gjort tio år på företaget. Han tror att många företag inte tar steget på grund av pengarna.
– Det blir en dubbel kostnad att anställa och jag tror inte de vågar chansa, säger han.
Även offentliga verksamheter har anammat sex timmars arbetsdag. Bland andra operationsavdelningen vid Mölndals sjukhus har det som en permanent modell. För några år sedan gjordes även ett försök vid äldreboendet Svartedalshemmet i Göteborg, men där lades satsningen ner efter ett år.
– Jag kan tänka mig att det är svårare för dem. Vår verkstad är ju producerande, ju mer de jobbar ju mer pengar tjänar företaget. Men en vårdinrättning fungerar ju inte på det sättet, säger Magnus Bäckström.
Gå till toppen