Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Familjeterapeuten Jesper Juul död

Den kände danske familjeterapeuten och författaren Jesper Juul är död. Med sina böcker och föreläsningar revolutionerade han många föräldrars syn på sina barn. Han blev 71 år.

Jesper Juul blev 71 år. Arkivbild.Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Jesper Juul avled på torsdagen efter en längre tids sjukdom, uppger Åsa Schill, som ansvarar för den svenska avdelningen av Juuls rådgivnings- och utbildningsorganisation Family-lab.
Under 1990-talet fick Jesper Juul stort genomslag med sin uppmaning till en mer jämlik relation mellan barn och vuxna. Särskilt hans bok ”Ditt kompetenta barn”, som kom i svensk översättning 1997 har sålt i stora upplagor.
– Barns reaktioner är alltid meningsfulla, vi ska vara nyfikna på reaktionen i stället för att döma den. Barn kan ha oönskade beteenden, men de har alltid en god anledning till varför de beter sig så, säger Åsa Schill.
Juul var en också en omtyckt föreläsare och hans utbildningar i familjerådgivning har i dag växt till en organisation med förgreningar i flera länder.
– Han var en av de mest autentiska människor som jag har träffat. Sådana människor träffar man på gott och ont. Då får man sanningen. Det har varit fantastiskt att känna honom, säger Åsa Schill.
Reaktionerna på Juuls död vittnar om hans stora betydelse, menar hon.
– Det ser vi nu på kommentarerna som kommer att han har betytt väldigt mycket för väldigt många människor på ett djupt plan. De har hittat sig själva och relationerna till varandra tack vare hans undervisning och texterna i hans böcker.
Gå till toppen