Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: Nej, Malmö FF kan inte simma lugnt

Den slovenska huvudstaden Ljubljana var på många sätt en trevlig bekantskap. Den gamla stadsstjärnan runt trippelbron (två för fotgängare och en för fordon var det en gång i tiden) är charmigt mysig och påminner en liten aning om Salzburg faktiskt.

Simmande Ljubljanabo i floden Ljubljanica i centrala stan.Bild: Max Wiman
Dragningen åt det italienska och österrikiska är tydlig – inte bara för att utkanterna av Alperna når in i Slovenien.
Floden som rinner rakt igenom staden och under trippelbron heter Ljubljanica och en av stadens attraktioner är att åka båt genom de centrala delarna på floden. Så det gjorde vi förstås.
Under turen ser vi plötsligt denne man lugnt simmande i flodens – ska vi säga – tämligen gröna och inte så inbjudande vatten. Han var på långtur, för när båten vänt och vi åkte tillbaka crawlade han fortsatt på i maklig takt.
Om man säger så hade jag – som älskar att bada – inte tänkt tanken.
Men ni kan inte tro att MFF kan simma lugnt när det är returmöte mot slovenska Domzale. Har sett lite för många ”experter” ge MFF 80-85 procents chans till avancemang. Kan de verkligen ha sett matchen. Jo, jag vet. Udebana i Europa är tufft – himmaplan något helt annat. Men som det ser ut nu blir det inte den av Uwe Rösler önskade fullsatta Hexenkassel, bara drygt 6 700 biljetter sålda med sex dagar till match.
Om ni vill se MFF på fortsatt Europaresa, tror jag det krävs ett helt annat engagemang från supporterleden. En häxkittel light åtminstone. För Domzale är ett orätt gäng, medan MFF just nu inte visar full tilltro till sitt eget spel.
Samtidigt är Europaspelet än så länge väldigt speciellt – bortamål betyder så mycket. För MFF var 2–2 oändligt mycket bättre än 0–0 och mycket bättre än 1–1.
Det är ju faktiskt så att MFF är vidare när matchen börjar på torsdag, 0–0 räcker.
Tränare brukar tjata om vikten av prestation – men är ju ändå rätt nöjda när resultaten talar.
Resultatet talade i Domzale – men det gjorde inte prestationen. Det var ärligt talat en ”luring” för dem som bara tittar på resultatet. En seger med åtminstone 3–1 för Domzale hade bättre speglat prestationen faktiskt.
Men tittar vi till resultaten i den här omgången av Europa League-kvalet, så var det långt ifrån alla favoriter som spelade hem förväntade resultat och stora segrar.
Bara några exempel:
Utrecht-Zrinjski Mostar 1–1 (extra intressant eftersom vinnaren möter Domzale/MFF)
Shakhtyor (Vitryssland)–Esbjerg 2–0
Molde–Cukaricki (Serbien) 0–0
Flora Tallinn–Frankfurt 1–2
Haugesund–Sturm Graz 2–0
Fehervar (tidigare Vidi)–Vaduz (Liechtenstein) 1–0
Luzern–KI Färöarna 1–0
Jeunesse Esch (Luxemburg)–Vitoria (Portugal) 0–1
Wolverhampton–Crusaders (Nordirland) 2–0
Valur (Island)–Ludogorets (Bulgarien) 1–1
Legia (Polen)–Kups (Finland) 1–0
Som sagt – ganska snåla siffror på många håll. Men vi vet inget om prestationerna i de matcherna. Kanske var de som MFF:s? Kanske är det så enkelt att allt lossnar hemma?
MFF får övertyga mig. Faktiskt. Är inte där riktigt än.
Lägg därtill tuff bortaresa direkt – Östersund och ny krafttömmande värmematch – vem kunde tro att det skulle bli spel i Jämtland i kanske över 30 grader? Konstgräs och ett hemmalag som har vilat i veckan och har allt att vinna.
Vilka vilar Uwe Rösler? Jag säger nog som tidigare. Eftersom Europaspelet är så speciellt och man trots allt kan hämta igen missar i allsvenskan, bör hans fokus vara på vilket lag som ska möta Domzale. Och så plocka en mix mot Östersund av spelare som vilade i veckan och spelare som tål hur mycket spel som helst.
Det kan nämnas att Domzale inte har någon ligamatch i helgen.
Jag skrev inför omstarten att sommarmånaderna kommer att definiera året för MFF. Det är väl än tydligare nu.
MFF har bara tagit sex allsvenska poäng på fyra matcher efter uppehållet. Det är fakta, även om två av matcherna är borta mot AIK och Djurgården. Nu väntar bortamatcher mot Östersund och Häcken och efter poängtappet mot Sirius räcker det nog inte med att kryssa båda för att riktigt hålla fast i tabelltoppen. Häcken känns mer gynsam än Östersund på något sätt för MFF. Häcken har ju tuff hemmamatch mot Alkmaar på torsdag, så får MFF skjuts framåt genom att ta sig vidare mot Domzale kan mycket påverkas.
Fast prestationen måste vara bättre.
***
Jag kommer att jobba och skriva om hemmamatchen mot Domzale och göra samma sak kring en eventuell match i tredje kvalomgången hemma i Malmö den 8 augusti.
Men i övrigt är det semester som gäller.
Det innebär att denna blogg är ovillkorligen semesterstängd (jo, så är det) åtminstone fram till den 13 augusti.
Simma lugnt!
Gå till toppen