Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter bronset – guldläge för Sjöström

Hon tog tredje medaljen i sim-VM med ett brons på 100 meter fritt. Drygt en timme efter bronsloppet gjorde Sarah Sjöström sig själv till storfavorit inför lördagens final på 50 meter fjäril. – Jag är favorit. Absolut. Det vore konstigt annars, sade hon efter sin snabbaste tid på två år.

Sarah Sjöström tog brons på 100 meter fritt, amerikanskan Simone Manuel, till vänster, vann guldet...Bild: Jessica Gow/TT
Det hade gått 67 minuter efter bronsloppet på 100 meter fritt när hon flög fram i semifinalen på 50 meter fjäril.
Klockan stannade redan efter 24,79 sekunder – hennes snabbaste tid på 50 meter fjäril på två år och bara 36 hundradelar över hennes världsrekord från 2014.
– Det är så jäkla skönt att vara under 25 sekunder igen. Det känns så himla lätt. Jag simmar precis som när jag slog världsrekord 2014. Jag känner att jag studsar på vattnet och får mer och mer tryck ju längre jag kommer.
– Synd att det inte är en OS-distans. Det är tuff konkurrens, fast just nu leder jag med ganska många tiondelar, sade Sjöström.
Jojo.
Nederländskan Ranomi Kromowidjojo var 79 hundradelar efter. Och hon blev ändå tvåa. Efter ett silver och två brons i detta VM kan det efterlängtade guldet komma på lördagen.
– Det är så skönt att man kan komma upp ur bassängen utan att behöva använda syrgasmasker, sade Sjöström apropå sin intensiva fredagskväll.
Sjöström hade det stressigt under de 67 minuterna mellan loppen. Hon hann bara bada av litegrann, sedan var det prisutdelning, dopningskontroll och så fick hon springa direkt till ”call room”, det rum där simmarna tillbringar de sista minuterna före loppet.
På lördagen blir det ännu mer intensivt. Då har hon 15 minuter mellan fjärilsfinalen och den förmodade semifinalen på 50 meter fritt.
– Det är bara bra för mig att jag får värma upp innan. 50 meter är inga problem, jag har verkligen aerobiska kapaciteten att klara av och köra, sade Sjöström som gjort 13 VM-lopp och har sex kvar.
På 100 meter fritt hade Sjöström tagit tre raka VM-silver, nu fick hon nöja sig med brons. Sjöström och världsettan Cate Campbell hade en stjärnkamp på mittenbanorna och såg aldrig imponerande amerikanskan Simone Manuel som drog i väg på ytterbanan.
Manuel ledde från start till mål och vann på 52,04. Amerikanskan, som delade OS-guldet med kanadensiskan Penny Oleksiak 2016, har två raka VM-guld på distansen.
Sjöström och Campbells kamp var intensiv och växlade hela tiden, men i mål var australiskan tre hundradelar före Sjöström, 56,43 mot 56,46.
– Man älskar att vinna, men det får duga den här gången, sade Sjöström.
Hon har varit missnöjd med 100 meter fritt den här säsongen, men lagom till VM lossnade det.
– Jag är jättenöjd. Jag gjorde precis det jag skulle, även om man hade velat simma snabbare än i semifinalen (52,43). Jag har verkligen förbättrat min hundring frisim enormt mycket under säsongen, sade hon.
Louise Hansson missade finalen på 50 meter fjäril med endast nio hundradelar. Hansson fick inte till starten och 26,10 räckte till tionde plats.
Rättelse: I en tidigare version angavs felaktiga uppgifter om Sarah Sjöströms medaljer hittills i VM.
Gå till toppen