Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånetrafiken satsar på elsparkcyklar

Ta en elsparkcykel till bussen och tåget. Det tycker i alla fall Voi och Skånetrafiken att du ska göra. Företagen har nyligen ingått ett samarbete och de hoppas kunna uppmuntra resenärer att lämna bilen hemma.

Skånetrafiken ser samarbetet som ett sätt att göra det lättare för resenärer att välja miljövänliga alternativ.Bild: Björn Lilja
– Kombinationen med elsparkcykel är ytterligare ett alternativ för den som vill ta sig fram snabbt och smidigt. Det ska vara enkelt att välja bort bilen och unna sig att resa hållbart, säger Anne Aobadia, kommunikatör på Skånetrafiken, om det nya samarbetet med Voi.
Från och med lördagen den 27 juli kommer alla som har ett konto hos Skånetrafiken att kunna hämta ut en engångskod värd 50 kronor som går att använda på någon av Vois elsparkcyklar i Malmö och Helsingborg. Skånetrafiken ser samarbetet som ett sätt att göra det lättare för resenärer att välja miljövänliga alternativ.
– Vi är intresserade av att förstå hur våra resenärer använder denna typ av kompletterande tjänster och hur vi i framtiden kan samverka för att öka antalet resenärer med kollektivtrafiken och antalet hållbara resor i Skåne, säger Anne Aobadia.
Under våren har HD och Sydsvenskan rapporterat om olyckor och till och med ett dödsfall i Helsingborg som involverat elsparkcyklar. Även frågor kring säkerhet och laglighet har väckts i de skånska städerna.
– Dessa frågor är främst något för företagen bakom elsparkcyklarna att arbeta med, vilket de också gör med bland annat representanter för de städer där de etablerar tjänsterna, säger Anne Aobadia.
Vilket ansvar har ni i och med samarbetet?
– Respektive företag har ansvar för den delen av resan som resenären gör med våra respektive tjänster.
Med lanseringen av erbjudandet kommer Voi att dela ut 400 gratis hjälmar till resenärer som vill testa erbjudandet. Utdelningen sker under lördagen den 27 juli och söndagen den 28 juli på Skånetrafikens kundcenter i Malmö och Helsingborg.
Kan samarbetet komma att sträcka sig längre?
– De pågår ett antal aktiviteter i Sverige och på andra håll i världen där man erbjuder olika former av sammanhållande mobilitetstjänster. Detta skall ses som ett första steg. Vi kommer efter sommaren tillsammans utvärdera resultatet innan vi bestämmer om och hur samarbetet skall fortsätta, säger Anne Aobadia.
Erbjudandet pågår fram till den 31 oktober.
Fakta

Elsparkcyklar i Skåne

Det finns flera elsparkcykelsföretag som snabbt har etablerat sig i Malmö, Lund och Helsingborg. Prisläget är snarlikt, alla tar en startavgift på runt 10 kronor för att låsa upp elsparkcykeln. Därefter kostar det mellan 1,5-3 kronor per minut. Elsparkcyklarna får max köra i 20 kilometer i timmen och åldersgränsen för att få hyra en är 18 år.

Gå till toppen