Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stor brand på åker utanför Svedala

Under fredagen startade en större brand på en åker vid Vismarlöv.
– Det är stora ytor, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid räddningstjänsten syd.

Bild: Patrick Persson
Larmet kom 16.15.
Det började brinna på en åker vid Vismarlöv utanför Svedala. Räddningstjänsten var på plats med femton resurser, släck- och tankbilar. Även lokala lantbrukare bistod räddningstjänsten i släckningsarbetet.
– Jag har fått en del foto från brandflyget och det kan vara mellan fem och tio hektar som fattat eld. Det är stora ytor, säger Torbjörn Krokström inre befäl vid räddningstjänsten syd.
Bild: Patrick Persson
Under en period var det risk för att branden skulle sprida sig till en närbelägen gård.
– Vi satte in rätt mycket resurser tidigt där, så den [gården] har klarat sig, säger Torbjörn Krokström.
Emil Grönlund satt i sin bil på väg till Bara när han upptäckte att åkern fattat eld ett par hundra meter bort.
– Jag körde in mot Bara och hela åkern stod i brand. Den såg ut att vara ganska omfattande, och det var mycket lågor, säger Emil Grönlund.
Bild: Patrick Persson
Räddningstjänsten har varit uppe med en drönare för att överblicka brandområdet. Vid 18-tiden kunde de konstatera att branden är under kontroll och att de kommer kunna kalla tillbaka resurser.
– Det ser bra ut, så jag tolkar det som att det kommer inte sprida sig vidare, säger Torbjörn Krokström.
Räddningstjänsten uppger att branden skulle spridit sig mycket snabbare om det inte varit för att åkern var nytröskad. Hur branden uppstod är inte klarlagt.
– Det är svårt att säga. Det har varit tröskning på åkern och balpressar. Det kan ha varit en maskin som gått varm. Eller en glasbit i naturen, men det är inget vi vet i nuläget, säger Torbjörn Krokström.
Polisen spärrade av Ekholmsvägen från korsningen vid Vissmarlövsvägen, ner till korsningen vid Borupsvägen.
19.04 meddelade polisen att de hävt avspärrningarna.
Fakta

Ökad brandrisk

SMHI har utfärdat skogsbrandsrisk i Skåne. Det innebär innebär att risken för skogsbrand och spridning av bränder är stor. I vissa kommuner råder eldningsförbud.

"Risken för bränder i skog och mark är i så gott som hela landet stor eller mycket stor, lokalt även extremt stor. I samband med det varma och torra vädret fortsätter brandrisken öka under helgen", skriver SMHI på sin hemsida.

Bild: Patrick Persson
Bild: Läsarbild
Bild: Irvin Jackson/läsarbild
Gå till toppen