Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Besättningen på Stena Impero ”vid god hälsa”

Besättningen ombord på det beslagtagna svenskägda fartyget Stena Impero är vid god hälsa, enligt rederiet Stena Bulk. Beskedet kommer sedan ambassadpersonal från Indien, Ryssland och Filippinerna tillåtits gå ombord på fartyget.

En båt tillhörande det iranska revolutionsgardet cirkulerar runt det brittiskflaggade fartyget Stena Impero den 21 juli.Bild: Morteza Akhoondi/AP/TT
Brittiskregistrerade Stena Impero, som ägs av det svenska rederiet Stena Bulk, beslagtogs i Hormuzsundet av Iran förra veckan. 23 personer hålls kvar ombord.
Ambassadpersonalens närvaro uppskattades av besättningen, enligt rederiet. Besättningen tillåts bara begränsad kontakt med sina anhöriga.
”Vi hoppas att situationen kan lösas snart och vi kommer fortsätta att ha en öppen dialog med alla inblandade regeringar och myndigheter för att säkra besättningen och fartygets frisläppande”, skriver Stena Bulk i ett pressmeddelande.
Fartyget var på väg till Saudiarabien när det beslagtogs i Hormuzsundet den 19 juli. Revolutionsgardet, en del av den iranska försvarsmakten, bordade oljetankern med hjälp av en helikopter och flera mindre snabbgående båtar då fartyget befann sig på internationellt vatten.
Iran har uppgett att Stena Impero beslagtogs sedan att fartyget påståtts ha kolliderat med en iransk fiskebåt – men också att agerandet är ett svar på att ett iranskt fartyg stoppades och beslagtogs av brittiska flottan vid Gibraltar två veckor tidigare.
Gå till toppen