Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Egentligen har Sverige goda förutsättningar för att sätta stopp för utförsel av stöldgods.

Under tiden n regeringen sitter med armarna i kors fortsätter kränkningarna av människors hem och plundringen av företag.
Det skriver Torsten Elofsson, ordförande för Kristdemokraterna i Malmö och före detta polis.

Beslag under Operation Gunder, polisens stora satsning mot stöldligor.Bild: Polisen
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Varje år förs stöldgods för mellan 1 och 2 miljarder kronor ut ur Sverige. Stölderna drabbar människor i deras hem, på deras arbetsplatser och deras företag.
Stölderna gör ekonomisk skada, men medför också en känsla av otrygghet och hopplöshet.
I fjol klarades bara 3 procent av alla inbrott i Sverige upp, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.
I våras släppte Polisen en rapport som konstaterar att 50 procent av alla inbrott och 90 procent av alla stölder av båtmotorer, bilar och jordbruksmaskiner kommer från utländska stöldligor. Alla som gjort en anmälan om en stöld vet hur det brukar sluta: Redan när man får ett brev på kopian av anmälan kommer också ett besked om att förundersökningen är nedlagd.
Eftersom nästan ingen straffas för brotten är det i princip riskfritt för ligorna att fortsätta.
Ska stöldligorna stoppas måste landets gränser bevakas på ett bättre sätt än idag.
Vad bör då göras? Det är polisens jobb att upptäcka och utreda stölderna, men här finns det mycket att önska när det gäller polisens närvaro på landsbygd och i glesbygd för att förhindra och uppdaga stölder. Viktigt är förstås också att övervakningen vid gränsövergångarna förbättras för att där gripa förövare och beslagta gods som är på väg ut ur landet.
Tidigare hade polisen ett koncept, Operation Gunder, som gav goda resultat vid gränsövergångarna, men det skrotades i samband med polisens stora omorganisation 2015. Varför inte återuppta Operation Gunder? Polisen verkar underrättelsemässigt ha en bra bild av ligornas verksamhet, men har uppenbara operativa brister när det gäller hur de ska bekämpas.
Egentligen har Sverige goda förutsättningar för att sätta stopp för utförsel av stöldgods, eftersom det måste ske via ett antal ”flaskhalsar”: Öresundsförbindelsen och färjetrafiken från ett begränsat antal hamnar. Sverige har ingen lång landgräns mot söder/öster som måste övervakas.
Polisen bör ha ett närmare samarbete med Tullen. Det kräver visserligen lagändringar som öppnar upp för Tullen att stanna och hålla kvar misstänkta personer och gods, men sådana lagändringar kan inte vara svåra att genomföra.
Vad gör då regeringen åt att Tullen idag inte har rätt att stanna en lastbil med stöldgods och hålla kvar förare om den misstänker att den är full av stöldgods? Ser tullare ett lastutrymme med verktyg och maskiner utan kvitton kan de göra … ingenting. Kristdemokraterna har ett flera gånger krävt att lagen ska ändras. Regeringen har inte lyssnat på det och stöldgodset fortsätter flöda ut.
Lagstiftningen och dess tillämpning måste också ändras när det gäller vilka straff som kan utdömas för grov stöld.
Ofta höjs röster enbart för skärpt lagstiftning, men det hjälper föga om domstolarna, helt enligt gällande regelverk, tillämpar den nedre delen av straffskalan inklusive villkorlig dom och skyddstillsyn. Grov stöld och häleri måste ge kännbara och långvariga fängelsestraff. Utrymme finns i den lag som gäller idag, men regelverket för val av påföljd måste ändras.
Det högsta straffet för grov stöld är fängelse i sex år. Men den nuvarande tillämpningen av lagen gör att polisen väljer att sikta in sig på andra typer av brott som ger längre straff.
Ökad uppklaring och rejäla fängelsestraff är i sig brottsförebyggande, det gör att färre väljer att begå brott och är också bästa sättet att få bukt med utländska stöldligors framfart i vårt land.
Under tiden regeringen sitter med armarna i kors, fortsätter kränkningarna av människors hem och plundringen av företag. Sommaren är högsäsong för inbrott och stölder. Alldeles för många som återvänder till jobbet efter semestern kommer också få börja den första arbetsveckan med att konstatera att det saknas verktyg och maskiner och måste ringa försäkringsbolag istället för att sätta igång produktionen.

Torsten Elofsson

Torsten Elofsson är ordförande för Kristdemokraterna i Malmö och före detta polis.
Gå till toppen