Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Historiskt många skogsbränder i Arktis

Omfattande bränder rasar i arktiska Grönland, Sibirien och Alaska. Bränderna är så stora att rökutvecklingen syns från rymden, skriver tidningen The Guardian.

En skogsbrand i Alaska i juli. Arkivbild.Bild: Loren Holmes/AP/TT
Den arktiska regionen noterade en rekordvarm junimånad. Sedan början av juni har fler än 100 skogsbränder rasat runt den norra polcirkeln. I Ryssland har elva av 49 regioner drabbats av bränder. De största tros ha orsakats av blixtnedslag, och rök som förts med vindarna har fått luftkvaliteten i Sibiriens största stad Novosibirsk att förvärras drastiskt.
En stor brand i grönländska Sisimiut har brutit ut efter en ovanligt varm sommar, som fått issmältningen på ön att starta en månad tidigare än vanligt.
I amerikanska delstaten Alaska har runt 400 bränder rapporterats sedan rekordtemperaturer uppmätts. I delstatens största stad Anchorage har temperaturen klättrat till 32 grader – tre grader högre än det gamla värmerekordet som har 50 år på nacken.
De arktiska bränderna, som släpper ut stora mängder koldioxid, saknar motstycke i historien, enligt Meteorologiska världsorganisationen (WMO) skriver The Guardian.
Extremvärmen i Europa ser dessutom ut att vara på väg mot Grönland, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. FN varnar för att Grönlands is kan smälta till de rekordlåga nivåer som uppmättes 2012.
Gå till toppen