Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lomma drabbat av nazistisk skadegörelse

Under senvåren målades hakkors på skolor i Bjärred och under sommaren har klistermärken från Nordiska motståndsrörelsen satts upp på flera håll i Lomma.
– Vi gör vad vi kan för att få bort det så fort som möjligt, säger Linn Carlsson, projektingenjör på kommunen.

I början av sommaren målades hakkors på Bjärehovskolan och Rutborgskolan. Arkivbild.Bild: Hussein El-alawi
De senaste månaderna har kommunen behövt rycka ut vid tre tillfällen för att få bort de nazistiska symbolerna.
– Det har varit relativt omfattande. Det är jätteolyckligt och det krävs mycket resurser för att avlägsna det. Vi gör vad vi kan för att få bort det så fort som möjligt, säger Linn Carlsson, projektingenjör på tekniska avdelningen.
Den senaste skadegörelsen skedde i kajområdet för ungefär två veckor sedan, och upptäcktes då av Linn Carlsson.
– När jag var ute på morgonen såg jag att loggor hade sprejats på våra soptunnor, berättar hon.
Även i Bjärred har skadegörelse skett under sommaren. I slutet av april målades hakkors på Rutborgskolan och Bjärehovskolan. Rubriceringen är skadegörelse och hets mot folkgrupp. Polisen vet vem som ligger bakom.
– Det är samma gärningsman på båda ställena. Det är en ungdom som är under 15 år, så det är överlämnat till socialtjänsten, säger Håkan Persson, kommunpolis i Lomma.
Kommunen polisanmäler skadegörelsen löpande, även om de ännu inte har anmält den senaste.
Tidigare gånger har det handlat om klistermärken som har satts upp på soptunnor och stolpar.
– Där hade någon klistrat upp NMR – Nordiska motståndsrörelsens – märke. Det är brott mot de lokala ordningsföreskrifterna eftersom affischering kräver tillstånd, säger Håkan Persson.
Klistermärkena med den nazistiska organisationens symboler rubriceras inte som hets mot folkgrupp.
– Det fanns inget sådant budskap i dem. Utan det var reklam för NMR. Ska man sätta upp sådant krävs det tillstånd, säger Håkan Persson.
Enligt Linn Carlsson gör Lommaborna sitt för att motverka skadegörelsen.
– Våra kommuninvånare är fantastiskt bra på att agera ögon ute i kommunen och är snabba på att rapportera in det till oss, säger hon.
Artikeln har uppdaterats efter publicering. I en tidigare version stod det att hakkorsen hade målats på skolorna i början av juni. Rätt är att de målades i slutet av april.
Gå till toppen