Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt fartyg ska lyfta forskningen

Efter förseningar anländer nu det efterlängtade forskningsfartyget Svea till Lysekil. Ett enormt lyft för svensk forskning i havsmiljö.
– Det är allra senaste utrustningen, det blir ”top notch”, säger Lasse Thorell, vid fartygsenheten på SLU.

R/V Svea anländer till Lysekil under lördagen, det första oceangående forskningsfartyget sedan skroten av Argos 2011.Bild: SLU/TT
Det skulle vara klart redan i juni, men när fartyget skulle köras hem från varvet i spanska Vigo strulade framdrivningssystemet och de fick vända om. Nu har felen åtgärdats och fartyget kör in i Lysekil på lördagen.
– De har gjort ett jättebra jobb med Svea, men det är ett komplicerat fartyg, de hade aldrig byggt något liknande, säger Lasse Thorell, chef vid fartygsenheten på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
R/V Svea beskrivs som extremt tyst – väl anpassat för forskning och miljöövervakning. I huvudsak kommer det att användas för ekosystemundersökningar, fiskebestånd och vattenkvalitet.
Sedan det tidigare forskningsfartyget Argos skrotades 2011 har de två myndigheterna hyrt in sig på finska och danska fartyg, det var dyra lösningar som gjorde att regeringen beslutade att investera i ett eget fartyg.
– Nu har vi ett nytt fartyg som kan ta hand om båda behoven och vi får betydligt bättre utrustning, säger Lasse Thorell.
Notan landade på 445 miljoner kronor och ett driftsanslag på 35 miljoner ges årligen. Nu väntar en period av utbildning för besättning och forskare som behöver lära sig hur det moderna fartyget fungerar. I oktober hoppas de kunna ge sig ut på en första expedition. Men det är inte bara SMHI och SLU som kommer att använda fartyget.
– Vi kommer hyra ut fartyget bland annat till andra forskningsprojekt, och med det årliga anslaget kommer nog kostnaden kunna vara ganska låg, säger Lasse Thorell.
Någon officiell invigning är inte satt ännu. Men besättningen kommer att hålla öppet hus för allmänheten under Internationella havsforskningsrådets årliga konferens i Göteborg i september.
Fakta

Forskningsfartyget Svea

Längd: 69,5 m

Bredd: 15,8 m

Djupgående: 5,4 m

Fart: 12 knop

Hytter: 28 enkelhytter

Ägs formellt av Svenska lantbruksuniversitetet (SLU)

Bemannas av sjöfartsverket

Källa: SLU

Gå till toppen