Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjukhusdrama med autentiska ambitioner

”New Amsterdam” är långt ifrån det första sjukhusdramat som sänts på tv. Men huvudrollsinnehavaren Ryan Eggold, hoppas att tv-serien förmedlar något nytt och autentiskt.

I höst kommer säsong två av "New Amsterdam", ett sjukhusdrama där Ryan Eggold spelar huvudrollen.Bild: Nils Petter Nilsson/TT
Tv-serien är baserad på den amerikanske läkaren Eric Manheimers memoar ”Twelve patients”. Förlagan till det fiktiva sjukhuset i ”New Amsterdam” är New York-sjukhuset Bellevue, USA:s första offentliga sjukhus där Eric Manheimer arbetade som medicinsk chef under nästan 15 år.
Under ett Sverigebesök beskriver huvudrollsinnehavaren Ryan Eggold ”New Amsterdam” som en serie med mycket humor och hjärta, som både handlar om rollfigurernas relationer och om sjukvården i USA.
– Min förhoppning är att den på ett autentiskt sätt skildrar hur USA:s hälsovårdssystem ser ut i dag, säger han.
Eggold spelar läkaren Max Goodwin, vars rollfigur är baserad på Eric Manheimer.
– Under sin tid på sjukhuset strävade han efter att ge bättre vård, trots att hälsovårdssystemet hade börjat handla alltmer om att tjäna pengar. Han var praktisk, försökte minska byråkratin och töjde på gränserna. Han har en stor passion för hälsovårdssystemet och för hur man kan motverka personer som försöker tjäna pengar på sjuka människor, säger Ryan Eggold.
Eric Manheimer är involverad både som producent och som manusförfattare till serien och brukar ofta vara på plats under inspelningarna. Men det är inte något som gör seriens huvudrollsinnehavare nervös.
– Det hade kunnat vara det om det var en annan person, men han är vänlig och stöttande och jag försöker stjäla en del av de dragen till min karaktär i serien. Han mötte så mycket folk från olika samhällsklasser och bakgrunder under sin tid på sjukhuset Bellevue, så han är en källa till mycket kunskap, säger Ryan Eggold.
De som har sett den första säsongen av ”New Amsterdam” vet att den slutar på ett dramatiskt sätt. Men enligt Ryan Eggold kommer tittaren snabbt att få svar på de frågetecken som kan ha dykt upp efter säsongsavslutningen.
– Men efter det som har hänt kommer min rollfigur att ha en annan syn på livet under säsong två och han kommer att handskas med problem som påverkar hans arbete som läkare.
Ryan Eggold är sedan tidigare känd från tv-serier som ”The blacklist” och ”Beverly Hills”-spinoffen ”90210”.
Den första säsongen av ”New Amsterdam” sändes på TV3 under våren och början av sommaren. Säsong två har premiär på Viaplay i höst.
Fakta

"New Amsterdam"

"New Amsterdam" är ett sjukhusdrama som sänds på Viaplay och på TV3.

Förlagan till tv-seriens fiktiva sjukhus är Bellevue-sjukhuset i New York, USA:s första offentliga sjukhus.

Serien är baserad på boken "Twelve patients", som är skriven av Eric Manheimer som var medicinsk chef på Bellevue i nästan 15 år. Eric Manheimer är också producent och manusförfattare till tv-serien.

Ryan Eggold är seriens huvudrollsinnehavare och hans rollfigur är baserad på Eric Manheimer. Ryan Eggold är känd från bland annat "The blacklist" och "90210". Han hade också en roll i filmen "BlacKKKlansman".

Källa: Viaplay och TV3.

Gå till toppen