Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svårt sjuk fick kissa i hink

När den svårt sjuke patienten skrevs ut från sjukhuset i Lund mötte varken vårdpersonal eller hjälpmedel. Det innebar att mannen fick sköta sina behov i en hink i hemmet. Ivo slår nu fast att verksamheten har brustit i informationsöverföringen.

Bild: @imageAuthorName
Det är familjen till en 77-årig man som anmält sjukhuset i Lund. De klagar på att utskrivande läkare inte kontrollerade att allt var klart med fortsatta insatser i hemmet.
Mannen hade vårdats på onkologen i Lund och det var när han skulle skrivas ut till sitt hem i en annan kommun som bristen uppstod.
Patienten hade ett omfattande behov av vård och omsorgsinsatser står det i Ivos utredning.
När 77-åringen kom hem väntade fru och son förgäves på besök från hemstödet. Mannen skulle få rullator, toalettförhöjning, lyftanordning, duschhjälpmedel, trygghetslarm, rullstol och låsanordning för hemtjänsten.
”XX kan varken ta sig till eller använda toalett eller har sovplats som är anpassad för behovet han har. Hans behov får då skötas sittandes i en soffa och samlas upp i en hink för att lösa det mest akuta. Detta är en kränkning av en redan svårt sjuk människa som ingen ska behöva uppleva" skriver familjen i anmälan.
Det tog ett dygn innan mannen fick den hjälp han behövde. Det visade sig att kommunen hade meddelat sjukhuset att de inte kunde ta emot honom förrän dagen efter.
Mottagande kommun hade muntligen godkänt den planerade utskrivningen. Men det finns också ett elektroniskt meddelade från kommunen om att patienten kunde tas emot först dagen efter.
Ivo bedömer att utskrivande läkare inte enskilt kan ta ansvar för bristerna då även annan personal på avdelningen hade kunskap om patientens vårdbehov och därmed också hade ansvar i frågan.
Ivo slår fast att verksamheten brustit i informationsöverföringen och planering av patientens fortsatta vårdbehov, vilket inte är förenligt med hälso- och sjukvårdslagen.
Gå till toppen