Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Längre utredningstider för relationsvåld

Färre döms för våldsbrott i nära relationer. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson / TT
Tiden för att utreda våldsbrott i nära relationer blir längre samtidigt som färre döms, rapporterar Sveriges Radio P1 ”I lagens namn”.
Statistik från polisen visar att de genomsnittliga utredningstiderna ökat från fyra till fem månader mellan 2013 och 2018. Under samma period har antalet personer som döms för brott sjunkit från 2 560 till 1 873, en minskning med 25 procent.
Chefen för en utredningsgrupp i norra Stockholm, Niklas Kraft, säger att gruppen har 1 250 öppna ärenden på sex utredare, fler än 200 fall per person. Varje vecka får de in runt 60 nya relationsärenden.
– Det är liksom en ständig känsla av otillräcklighet. För jag kommer aldrig lyckas göra tillräckligt i alla ärenden med min grupp. Utan vi får försöka göra allt vi kan och signalera uppåt i organisationen och utåt att man behöver förstärka den här verksamheten, säger han till Sveriges Radio.
Gå till toppen