Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Över 100 migranter fast på fartyg i Italien

Den italienska kustbevakningens skepp Bruno Gregoretti vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.Bild: Lino Azzopardi/AP/TT
Det italienska kustbevakningsfartyget Bruno Gregoretti, med fler än 130 migranter ombord, har fått tillstånd att gå i land i sicilianska Augusta – men på söndagen meddelade italienska myndigheter att skeppet trots allt inte får angöra hamnen.
Italien vill nu att något europeiskt land ska meddela att de tar emot migranterna.
”Nu måste EU agera eftersom att migrationsfrågan är hela kontinentens ansvar”, lyder ett uttalande från Italiens transportminister Danilo Toninelli.
Totalt omkring 140 migranter lämnade Libyen i två undermåliga båtar och plockades upp av den italienska kustbevakningen i torsdags – samma dag som över hundra människor befaras ha omkommit i ett skeppsbrott utanför Libyens kust.
Några av migranterna ombord Bruno Gregoretti har fått lämna fartyget för att få medicinsk vård, däribland en gravid kvinna och hennes två barn.
Italiens inrikesminister Matteo Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega, vill att landets hamnar ska hållas stängda för migranter. De senaste åren har tusentals människor drunknat då de försökt ta sig över Medelhavet till Europa.
Gå till toppen