Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barnen i Torna Hällestad får nära till musikundervisningen

Efter att beslutet att införa musikchecksystemet i våras blev Limus Musikskola kontaktade av flera föräldrar till musikintresserade barn i Torna Hällestad. Efterfrågningarna om att deras musikundervisning skulle komma ut till byn besvarades.

Till hösten får barnen födda 2011 och 2012 inte långt till sina musiklektioner tack vare musikchecken. Sista ansökan för musikchecken för barn i kommunen är den 4 augusti.Bild: Limus
Önskemålen att barn ska få musikundervisning i byn blev bara fler och fler. Till sist fick de ett sjungande ja.
– Det är väldigt kul! Föräldrar har länge velat ha undervisning ifrån oss i byn. Nu var det så pass många så vi sa okej, säger Gabriele Katthän, skolledare och koordinator på Limus och fortsätter:
– Det här skulle inte ha hänt utan musikchecken. Man kan se vilka positiva effekter den har, särskilt för landsbygden.
Läs också Nämndsbeslut om musikcheck: Musikskola ska få 11 000 kronor per år och elev
Det tog knappt en dag efter att Limus beslutat att erbjuda musikundervisning i byn innan tio anmälningar kommit in.
– Nu har barnen inte mer än tio minuter till lektionen, istället för att behöva ta sig in till Lund.
Till en början drar Limus igång med två dagars undervisning. Den ena dagen är redan fullbokad. Starten blir vecka 35 och sker i kulturhusföreningen Tolvan. Då får barnen födda 2011 och 2012 spela gitarr, sjunga eller lära sig spela blockflöjt. Men piano- och celloundervisning är också på gång.
Barnen kommer att få individuella lektioner av musiklärarna Thomas Wiehe och Johanna Lindeskog. Men de ska även få lära sig att spela i en ensemble.
– Och vi planerar att ha en konsert med eleverna den 20 oktober i Tolvan. Vi vill göra något kul och bjuda in hela byn, säger Gabriele Katthän.
Gå till toppen