Annons

Annons

opinionKlädsel på bussen

”Kvinnor och flickor är fria individer som kan klä sig som de själva vill.”

Samhället måste motarbeta all sorts kontroll av kvinnor och flickor på grund av klädsel. Det skriver Katarina Kasmarvik, ersättare för Moderaterna i Skånes kollektivtrafiknämnd.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Katarina Kasmarvik (M)

Bild: Privat

Annons

I fredags blev en ung kvinna nekad att åka med en buss i Malmö på grund att busschauffören ansåg att hon var för lättklädd. Kvinnan hade shorts och linne.

Busschauffören har hänvisat till Skånetrafikens policy kring klädsel i kollektivtrafik, en policy som inte existerar.

Skånetrafikens trafikdirektör, Linus Erixson, har förklarat att han är bekymrad över det som har skett och att något har blivit fel. Han säger att Skånetrafiken kommer att utreda vad som hänt och att man är självklart välkommen ombord på våra bussar och tåg i linne och shorts.

Men händelsen är ändå en påminnelse om den kontroll som många kvinnor och flickor i Sverige lever med dagligen på grund av sin klädsel. En kontroll som hindrar dem från att delta i samhället.

Viljan att kontrollera kvinnors och flickors klädsel hänger ofta ihop med olika åsikter kring vad som anses respektabelt och acceptabelt. I Sverige råder dock demokratiska principer, lagar och regler vilket innebär att kvinnor och flickor har en grundläggande rätt att röra sig fritt i samhället, till exempel åka kollektivtrafik och ta del av olika samhällsfunktioner, oavsett klädsel. Denna frihet regleras bland annat i lagar som religionsfrihet och lagen mot könsdiskriminering. Kvinnor och flickor har alltså rätt till att kunna klä sig hur de själva vill utan påtryckningar från omgivningen.

Annons

Annons

Att kvinnor och flickor kontrolleras så att de inte får ha på sig vad de vill gör att de inte kan delta i samhället på samma villkor som alla andra. Och det leder i sin tur till ett utanförskap som inte bara påverkar enskilda individer. Samhället förlorar också människor som skulle kunna vara aktiva medborgare och bidra till en god samhällsutveckling.

Det svenska samhället måste verka för att motarbeta all sorts kontroll av kvinnor och flickor på grund av klädsel. Det är aldrig okej att normalisera den sortens beteende. Kvinnor och flickor är fria individer och ska därmed själva kunna välja hur de vill klä sig.

Katarina Kasmarvik (M)

ersättare för Moderaterna i Skånes kollektivtrafiknämnd och andra vice ordförande i Moderatkvinnorna Skåne.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy