Erik Svensson, medlem i den radikala vänsterorganisationen Allt åt alla, har helt rätt. Det går inte att bara förlita sig på fastighetsägarna när det gäller hur Möllevångens problem ska lösas (Aktuella frågor 25/7). Lösningen finns istället hos alla i området; de som bor där, fastighetsägarna och de som verkar i området. Det är precis det BID-modellen, som Svensson kritiserar, bygger på; ett partnerskap där alla bidrar till att skapa trivsel i ett område.
I Sofielund är ett stort problem att många väljer att flytta därifrån efter kort tid. För att få bukt med det har fastighetsägarna en nyckelroll genom att skapa bostäder som hyresgäster känner stolthet över och ett område som är så trivsamt att man vill stanna. Det innebär också att det byggs fler lägenheter, omkring 300 under de närmaste åren. BID-processen har också gjort att de som bor i bostadsrätter kan sälja utan förlust. Så har det inte alltid varit.
Annons
Annons
Erik Svensson är rädd för att BID medför att hyresrätter ombildas till bostadsrätter, men för att det ska ske måste två tredjedelar av hyresgästerna vilja det. Under de år BID har funnits på Sofielund, sedan 2014, har inga ombildningar från hyresrätter till bostadsrätter skett.
BID står för boende, integration och dialog. I Malmö tog Fastighetsägarna syd initiativet. Modellen finns också i Stockholm och Göteborg. I samtliga tre städer har vi sett hur trivsel skapat trygga områden där den sociala sammanhållningen ökar.
Forskning från kriminologiska institutionen vid Malmö universitet visar att det inte går att lösa de problem som olika områden dras med enbart med insatser från staden. Alla måste dra sitt strå till stacken.
BID-modellen bygger på att bostadsrättsföreningar, byalag och fastighetsägare är med i förändringsarbetet. Dessutom knyter vi till oss föreningar, företag och affärsidkare som garanterar fortsatt sysselsättning och verksamhetsutveckling i området.
BID-Sofielund är en långsiktig process på minst 15 år, inget projekt. Vi har ett nära samarbete med polisen, räddningstjänsten, stadens förvaltningar och en rad företag. De både stödjer och deltar i processen. Polisen är mer på plats i området, övervakningskameror har satts upp, räddningstjänsten har tillsammans med miljöförvaltningen inspekterat lokaler för att förhindra olovlig uthyrning och illegala verksamheter, och företagen bidrar med lokaler för att föreningar ska kunna finnas kvar i området.
Annons
Erik Svensson pekar på att BID gör att fastigheternas värde ökar, men det gör även de demokratiska och ekonomiska värdena. De insatser som BID står bakom ger större trivsel. Nedskräpning, klotter och otrygga miljöer försvinner. BID medverkar till att de som bor i området och människor som på olika sätt är verksamma där trivs, mår bra och känner trygghet. Färre väljer också att flytta.
Annons
BID-modellen kommer från Kanada och USA. I Sverige är den utformad efter de omständigheter som råder här. I Sofielund startades arbetet i nära samarbete med olika fastighetsägare, Hyresgästföreningen, boende, byalag, föreningar och bostadsrättsföreningar.
Idag samverkar BID-Sofielund med ett 30-tal föreningar i området. Allt för att utveckla den seriösa fastighetsförvaltningen för att de som bor i området och de som är verksamma där ska känna stolthet över sin inomhus- och utomhusmiljö.
Sofielund går från att vara ett område med stora utmaningar till att bli ett allt trivsammare område. Det hoppas vi att BID också kan medföra för Möllevången och andra stadsdelar i Malmö.
Jan Svärd
ordförande i BID Sofielund och ordförande i bostadsrättsföreningen Cykeln.
Anders Fransson
vice ordförande i BID Sofielund och vd för fastighetsbolaget Lifra.
Michael Carlsson
styrelseledamot i BID Sofielund och vd för HSB Malmö.
Hjalmar Falck
verksamhetsledare för BID Sofielund och anställd i Malmö stad.