Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Runsten: ”I striden om vården blir de gamla förlorare.”

Att byta boende är inte så enkelt när man är gammal och skröplig.Bild: JESSICA GOW / TT
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
I en av Helsingborgs parker ser jag ett annorlunda cykelsällskap. En kvinna i övre medelåldern trampar runt med en kärra där det sitter två betydligt äldre män. En, eldriven förmodar jag, cykelrickshaw och en del av äldreomsorgen. Av sådant som inte bara är guldkant utan som borde vara en självklar del av omsorgen oavsett vem som utför den.
När vi blir äldre vill vi ofta få göra sådant som vi tyckte om tidigare, om än i mindre krävande former. Det blir viktigare med trygga vanor, att känna igen sig. Och därför måste kontinuitet vara ett nyckelord inom äldrevården.
Men den strid om privat eller offentlig drift av äldreboenden som pågår i Helsingborg (och i en rad andra kommuner) hotar kontinuiteten och därmed tryggheten. Det är en ideologisk strid, den förs i valfrihetens namn och ofta över huvudena på de äldre och deras anhöriga. För det är en sak att byta skola om den man valt inte är bra. Men det är betydligt svårare att i slutet av livet packa ihop sina saker och byta hem om exempelvis en stor del av personalen plötsligt slutar och man inte längre trivs.
Under förra mandatperioden togs flera av Helsingborgs kommunala äldreboenden över av Attendo och Vardaga och äldre och anhöriga klagade på vad de ansåg vara försämrad kvalitet. De privata vårdboendena fick låga betyg i Socialstyrelsens senaste nöjdhetsmätning.
Nu handlar striden om det omvända, kommunalisering av privat drift. Vård- och omsorgsnämnden, som har en annan majoritet än fullmäktige, beslutade om en ny upphandling. Det beslutet upphävdes av fullmäktige som beslutade att istället ta tillbaka boendena i kommunal regi. Ett beslut som i sin tur är överklagat till förvaltningsrätten av den styrande alliansminoriteten.
Parallellt pågår en annan strid som handlar om nya äldreboenden. Först beslutade fullmäktige att bygga ett kommunalt äldreboende i Rydebäck. Men nu vill den styrande alliansen ändra beslutet eftersom ett privat företag vill bygga ett äldreboende i samma stadsdel.
Faktiskt finns det så stort intresse av att bygga äldreboenden i Helsingborg att om alla planer förverkligas blir det ett överskott på platser istället för kö. Och det är inte unikt för Helsingborg, samma situation kan uppstå i andra kommuner när de privata vårdjättarna storsatsar.
Till det kommer striden om att införa, eller inte införa, lag om valfrihet inom vård- och omsorg (lov) som pågår i en rad kommuner. I Ängelholm ska frågan utredas, i Helsingborg har M-politiker talat om fördelarna med lov.
För kommunerna är det en valfrihet som är frivillig att införa och när det gäller äldreboenden har än så länge bara ett drygt tjugotal av landets kommuner gjort det enligt SKL:s sammanställning.
De flesta kommuner har på goda grunder betänkligheter.
Den valfrihet som kan fungera inom hemtjänsten kan stöta på problem när det gäller äldreboenden. Förutsättningen är att det finns boenden att välja mellan samt att det går att byta smidigt om något förändras. Och så är det sällan när man är gammal och skröplig.
Privat och kommunal äldreomsorg kan vara lika bra eller dålig. Men god äldreomsorg går inte ihop med plötsliga förändringar på grund av ideologiska strider och skiftande maktförhållanden. Politiker som ägnar sig åt det borde istället tänka efter och komma överens brett och långsiktigt. För i en fortsatt strid om vården blir de gamla förlorare.
Gå till toppen