Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fyra syskon i Perstorp försvunna – i tre veckor

Fyra barn är sedan tre veckor tillbaka försvunna från Perstorps kommun. Barnen, varav den yngsta är sju år och den äldsta fjorton, försvann i samband med en omplacering av socialtjänsten.
– Allt vi har tyder på att de har avvikit av fri vilja, säger Patrik Wilhelmsson, tillförordnad socialchef på Perstorps kommun.

Perstorp kommunhus. Arkivbild.Bild: Moa Dahlin
Två av syskonen ansökte om asyl i Sverige i november 2018. Migrationsverket placerade barnen hos en familj i Perstorps kommun som uppgavs vara deras släktingar, skriver Kvällsposten. P4 Kristianstad var först med att rapportera om händelsen.
Syskonens mamman uppges vara avliden och pappan är saknad.
I februari 2019 kom ytterligare två ensamkommande barn till Sverige, som var syskon till barnen i Perstorp. De fick därför en jourplacering hos samma släktingar, enligt Kvällsposten.
Under våren 2019 avslog socialtjänsten släktingarnas ansökan om att bli familjehem för de fyra syskonen. Grunden till beslutet var att släktingarna ansågs olämpliga för att på ett ansvarsfullt sätt tillgodose barnen med omsorg, skydd, hälsa och integration, skriver Kvällsposten.
Bedömningen delas av syskonens goda man, som tycker att barnen ska omplaceras.
– Det handlade inte om våld eller liknande. Det handlade mer om att kunna tillgodose den grundläggande omsorg och utveckling som man behöver i den åldern, säger Patrik Wilhelmsson, tillförordnad socialchef på Perstorps kommun till HD och Sydsvenskan.
Omplaceringen skulle ägt rum den 15 juli. Men då hade barnen försvunnit, skriver Kvällsposten. Kommunen har anmält det till polisen och Migrationsverket. Polisen har efterlyst de fyra syskonen som försvunna.
– Allt vi har tyder på att de har avvikit av fri vilja för att de ville vara tillsammans med släkten, säger Patrik Wilhelmsson.
Gå till toppen