Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Prisad japansk matvagn och tacos från Slottsstaden till Malmöfestivalen

Den japanska matvagnen Tabemasu Ka-Jen som nyligen kammade hem pris under Nordiska mästerskapen i foodtruck, tacos från cykelkaféet Rebike i Slottsstaden och veganska hamburgare från Gaston & Vega. Det är några av matnyheterna på Malmöfestivalen – som i år satsar extra på hållbarhet.

Arkivbild. I år blir det rekordmånga foodtrucks på Malmöfestivalen. De kommer att stå parkerade i det nordöstra hörnet av Gustav Adolfs torg, precis som på bilden.Bild: Lars Brundin
Nudelrätter och gyoza, en sorts japanska dumplings, står på menyn när prisade matvagnen Tabemasu Ka-Jen kommer till Malmöfestivalen. Jennie Petersson och Karol Krevallt från Flyinge startade Tabemasu Ka-Jen förra sommaren och kammade nyligen hem pris i för bästa fisk- och skaldjursrätt på Nordiska mästerskapen i foodtruck. Nu är de en av nykomlingarna på Malmöfestivalens mattorg.
De får sällskap av flera andra nya aktörer, till exempel cykelkaféet Rebike som serverar tacos under namnet Karamba, Malmöbaserade Lupinta som gör tempeh på lupinbönor och Okonomiyaki som gör japansk omelett i olika former.
Antalet foodtrucks på festivalen blir fler än någonsin tidigare. Ett tjugotal matvagnar finns på plats, bland andra Gaston & Vega med sina veganska hamburgare, Reggae Juice som serverar juicer och smoothies och Malmö Smokers Club som tillverkar egen rökt korv och tempeh.
Precis som förra året kommer majoriteten av matvagnarna vara samlade i torgets nordöstra hörn – men i år kommer även ett fåtal att stå parkerade i torgets sydvästra hörn.
– Det är många foodtrucks som vill vara med, det växer fortfarande mycket. Nu är det så pass trångt att vi har fått skapa ett litet området till för foodtrucks. Vi hade gärna tagit in fler foodtrucks men då måste vi begränsa antalet tält och det finns en charm med tälten också, säger Rodrigo López Calderón, matansvarig på Malmöfestivalen.
Rodrigo López Calderón inför Malmöfestivalen 2018.Bild: Patrik Renmark
I år satsar Malmöfestivalen extra på hållbarhet. Bland annat organiseras en matsvinnsfestival på Gustav Adolfs torg med panelsamtal och föreläsningar. Dessutom gästar kocken Sahin Erdal från Malmörestarangen Bastard och visar hur man kan göra pizzor på mat som annars hade gått till spillo.
Malmö stad förbjuder dessutom engångsartiklar i plats på Malmöfestivalen, precis som på vårens foodtruckfestival i Magistratsparken.
– Där är vi hårda. Många av de alternativ som finns ser fortfarande ut som plast och då måste man skylta tydligt. Om man har bestick gjorda av majsstärkelse till exempel så ska man skylta med det, säger Rodrigo López Calderón.
Sydsvenskan har tidigare rapporterat om ett Malmöfestivalen i år mäter klimatavtrycket på all festivalmat. Siffrorna presenteras efter festivalen och planen är att nästa år kunna presentera siffror för varje enskild rätt under festivalen.
– Den siffran ska presenteras vid försäljningen, aktörerna kommer att ha en tabell där de visar hur mycket koldioxid varje rätt släpper ut. Gästerna ska kunna väga in det, men det är även till för aktörerna själva. Kanske ser de hur mycket koldioxid en rätt släpper ut och kan då ändra något, säger Rodrigo López Calderón.
Gå till toppen