Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skjutne 44-åringen nekar till brott – vittnen grät i rättssalen

Mannen som sköts på Malmö C nekar till brott i den pågående rättegången. Flera målsägande blev känslosamma när övervakningsfilmer spelades upp.

Bild från en ordningsvakts kroppskamera på Malmö C.Bild: Polisen
Den misstänkte, 44, ler när han leds in av häktespersonalen och vinkar mot en person på åhörarbänken. På plats finns även flera av de som utsattes för hans bombhot mot centralen den 10 juni.
Filmer är centrala i åklagarens bevisning. Särskilt den som kommer från kroppskameran på en ordningsvakt. När filmen spelas upp i rättssalen begraver hon ansiktet i händerna. Ett annat vittne gråter.
– Vi kommer se på filmen att i samband med att vakterna kommer upp så försöker man hålla folk borta från den här konfrontationen. Personal från centralstationen bildar en kedja för att hålla folk borta ifall att det skulle explodera en bomb eller skjutas, säger åklagaren Tomas Olvmyr.
– Detta lyckas i någon mån men ni kommer se att det kommer folk från olika håll under tiden ändå. Så hade det varit så att en bomb exploderat så hade man inte helt lyckats med att inte ha människor i närheten.
Under en andra uppspelning översätter Olvmyr hoten från engelska. Till den kvinnliga vakten säger mannen “Jag har en bomb” och “Jag kommer att spränga oss båda”. Och till poliserna: “Jag kommer att spränga er”.
44-åringens försvarare Soroush Shahram säger om sin klient:
– Han förnekar i stort inte omständigheter eller händelseförloppet, men bestrider ansvar.
Han förklarar att mannen mått fysiskt dåligt i flera dagar. Därför skulle han resa till en släkting för att vila upp sig men upplevde att han förföljdes.
– Försvaret menar att han vid tillfället inte var sig själv och att han aldrig haft avsikt att hota någon. Det som sagts är utifrån hans egna subjektiva upplevelser, särskilt detta när han upplevt att personer kommit nära honom.
– Han var inte ute efter att skrämma någon enskild person eller grupp, utan använde detta sätt för att distansera sig från folk, säger Soroush Shahram
Även försvaret spelade upp filmen. Särskilt sekvensen när 44-åringen skjuts av polis och skriker ”it is not real”. ”Den är inte riktig”.
– Vid minst fyra tillfällen säger han detta och det ska då uppfattas som att han har ingenting, vare sig i den lilla eller stora väskan, säger Soroush Shahram.
Han poängterar även att poliserna som skjuter honom skriker åt honom på svenska trots att vakten berättar för dem att de ska prata engelska.
Under dagen hördes två vittnen som jobbar på centralen.
– Jag hann tänka redan då att ”gud tänk om han har en bomb i den väskan”, säger ett av vittnena, som la märke till mannen redan före konfrontationen med väktarna.
Senare hörde hon honom säga att han hade en bomb.
– Jag tänker att nu kommer jag dö. Och hur klarar man en bomb bäst, ska man ligga på golvet, ska jag ha något över huvudet, säger hon.
Även nästa vittne trodde att hon skulle dö och berättar att hon tänkte på att ringa sin mamma. Förhöret avbryts fler gånger när hon brister ut i gråt.
Hon beskriver de ambivalenta reaktionerna, hur hon istället för att ringa sin mamma fortsatte att servera en korv till en av kunderna medan några andra gömde sig bakom salladsdisken.
– Jag tror att alla mer eller mindre inte visste vad som skulle hända. Att de var chockade.
Rättegången fortsätter på måndag då den misstänkte ska få berätta med egna ord.
Gå till toppen