Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De ska skapa tiominutersdiscon i container på Malmöfestivalen

Mitt i Malmöfestivalens myller kan du kliva in i en omgjord container där belysningen är dämpad och musiken pumpar högt. Under tio minuter får du dansa loss innan du kliver tillbaka ut i sommarkvällen. Just nu går åtta Malmöbor en dj-kurs med målet att skapa egna tiominutersdiscon under festivalen.

Vanessa Marko guidar My Thorsén Myrenberg i hur hon kan växla mellan två låtar.Bild: Moa Dahlin
Vanessa Marko lutar sig fram över mixerbordet och pekar på ett av reglagen.
– Vad heter den här?
Nyfikna ansikten kikar fram över hennes axel.
– Crossfade, säger någon och Vanessa Marko nickar nöjt.
Deltagarna i workshopen är på plats på Studiefrämjandet på Ystadsgatan för att lära sig bli dj:s. Målet är att de ska skapa egna tiominutersdiskon i en omgjord container i Raoul Wallenbergs park under Malmöfestivalen.
My Thorsén Myrenberg och Rebecka Sekelius rullar på handlederna innan de drar igång för dagen. ”Ibland när man scratchar kan man få kramp i handlederna”, varnar Vanessa Marko.Bild: Moa Dahlin
Idén kommer från den irländska festivalen Cork Midsummer Festival, som arrangerade liknande tiominutersfester i en container förra sommaren.
– Deltagarna ska lära sig grunderna inom dj:ing men också lära sig om arrangörskap. Efter idag har de egen tid fram till Malmöfestivalen att sätta ihop sina set. Det har varit ett väldigt roligt projekt hittills. Vi har bildat en studiecirkel och kommer nog fortsätta ha kontakt även efter festivalen, säger Vanessa Marko.
Hon leder workshopen och är själv professionell dj under namnet Neyney. Dessutom är hon en av grundarna bakom musikkollektivet Femtastic.
Rebecka Sekelius, Camila Hidalgo Hernández, Julia Racz, My Thorsén Myrenberg och Rouni Haj Khalil är några av deltagarna i Vanessa Markos dj-workshop.Bild: Moa Dahlin
Dagen innan har deltagarna fått lära sig grunderna – och nu ska de få testa på ett mer avancerat mixerbord. ”Takt, tempo, tajming” står det skrivet i versaler på en whiteboardtavla bakom dem.
– Det är verkligen kul, men det är svårare än man tror. Tajmingen är svårast, säger My Thorsén Myrenberg.
Hon har länge velat prova på att dj:a och vet precis vad det är som lockar.
– Att få sprida sin vibe och känsla – och att skapa ett rum utifrån den känslan.
Hon har ännu inte helt bestämt sig för vad hennes tiominutersset på Malmöfestivalen ska bestå av.
– Jag gillar det gungiga, flowiga, drömmiga, men med ett tydligt beat. Men jag funderar också på att remixa och dra upp gamla soulhits till upptempo, säger hon.
Fakta

Då kan du besöka Discocontainern under Malmöfestivalen

Fredag 9 augusti klockan 19–23.

Lördag 10 augusti klockan 19-23.

Söndag 11 augusti klockan 15–19.

Torsdag 15 augusti klockan 18–22.

Fredag 16 augusti klockan 19–23.

Gå till toppen