Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gammal regel hämmar vindkraftsproduktion

Gamla regler för vindkraftverk uppmuntrar lägre produktion. Arkivbild.Bild: Helena Landstedt/TT
Omkring 700 svenska vindkraftverk förlorar på att producera vindkraft med full kapacitet, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Ett gammalt regelverk gör att nätavgiften höjs från 152 kronor till 19 000 kronor i månaden om produktionen överstiger 1 500 kW.
De som drabbas är framför allt de vars vindkraftverk har en kapacitet strax över tröskeln. Då kan det vara mer lönsamt att dra ner kapaciteten.
– Avsikten med den här regeln är ju att underlätta för små producenter. Sedan var det ju inte en konsekvens som man såg framför sig när man införde den här bestämmelsen; att elproducenter skulle sänka sin produktionskapacitet för att slippa nättariffen, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen, till Ekot.
Enligt Carl-Arne Pedersen, som är vice ordförande för Svensk Vindkraftförening, så kostar reglerna pengar och gör att en procent av vindkraftsproduktionen försvinner.
– Så det är inte lönsamt för någon part, säger han till Ekot.
Gå till toppen