Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gammal regel hämmar vindkraftsproduktion

Gamla regler för vindkraftverk uppmuntrar lägre produktion. Arkivbild.Bild: Helena Landstedt/TT
Omkring 700 svenska vindkraftverk förlorar på att producera vindkraft med full kapacitet, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Ett gammalt regelverk gör att nätavgiften höjs från 152 kronor till 19 000 kronor i månaden om produktionen överstiger 1 500 kW.
De som drabbas är framför allt de vars vindkraftverk har en kapacitet strax över tröskeln. Då kan det vara mer lönsamt att dra ner kapaciteten.
– Avsikten med den här regeln är ju att underlätta för små producenter. Sedan var det ju inte en konsekvens som man såg framför sig när man införde den här bestämmelsen; att elproducenter skulle sänka sin produktionskapacitet för att slippa nättariffen, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen, till Ekot.
Enligt Carl-Arne Pedersen, som är vice ordförande för Svensk Vindkraftförening, så kostar reglerna pengar och gör att en procent av vindkraftsproduktionen försvinner.
– Så det är inte lönsamt för någon part, säger han till Ekot.
Gå till toppen