Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nedriven ledning stoppade tågen till Ystad

På fredagen fick Skånetrafiken sätta in ersättningsbussar mellan Hyllie och Ystad på grund av en nedriven kontaktledning. Ett hundratal resenärer behövde evakueras från ett stillastående tåg. På lördagsmorgonen meddelade Trafikverket att tågtrafiken åter fungerade normalt på sträckan.

Passagerare evakuerades från ett stillastående tåg utanför Svedala.Bild: Läsarbild
Vid 14-tiden på fredagen orsakade en nedriven kontaktledning vid Börringe tågstopp mellan Hyllie och Ystad. Skånetrafiken fick beställa tretton pendelbussar.
– Jag har ingen information om hur lång tid det tar, men bussarna kör inte efter någon tidtabell, de kör och tar med sig så många som möjligt, sa Magnus Wikforss, på Skånetrafikens verksamhetsjour på fredagen.
Även trafiken mellan Simrishamn och Helsingborg samt trafiken mellan Höör och Simrishamn påverkades.
Trafikverkets prognos var att tågtrafiken kan köra normalt under lördagsmorgonen.
Ett stillastående tåg utanför Svedala fick evakueras. Trafikverket begärde hjälp från räddningstjänsten.
Ersättningsbussarna passagerarna skulle till låg en bit från spåret och färden gick i något besvärlig terräng. Räddningstjänsten tog med sig en bandvagn för att underlätta, men den gick sönder innan den kunde användas.
– Vi fick evakuera ett hundratal personer, och höll på i ungefär tre timmar. Den största evakueringsdelen med folk som kunde gå gick rätt snabbt, men sedan fick vi hjälpa de som hade rullator och så lite extra, säger Mikael Jönsson, räddningschef på räddningstjänsten i Svedala.
Räddningstjänsten tog med sig en bandvagn till platsen.Bild: Patrick Persson
Tåget stannade vid Börringe.Bild: Patrick Persson
Räddningstjänsten fick hjälpa till med evakueringen, och särskild hjälp fick de som inte kunde så snabbt genom terrängen från rälsen.Bild: Patrick Persson
Många har väntat på ersättningsbussar i Hyllie efter det inträffade.Bild: Läsarbild
Gå till toppen