Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Se Irans kvinnor. Var deras röst mot förtrycket.

Att delvis visa håret är också att utmana slöjtvånget. Iranska kvinnor på strandpromenad i Teheran.Bild: Ebrahim Noroozi
De senaste veckorna har världens ögon riktats mot Iran och Persiska viken. Stämningen i regionen har länge varit spänd, men på senare tid har motsättningarna ökat.
Under juli har en rad incidenter inträffat i det hårt trafikerade Hormuzsundet, en viktig passage för världens oljetransporter. Bland annat bordade Iran den 19 juli den brittiskflaggade oljetankern Stena Impero. Fartyget, som är svenskägt, är fortfarande i iranska händer.
Till följd av händelserna har både USA och Storbritannien börjat planera för militära insatser för att skydda och ledsaga fartyg genom sundet. Huruvida länderna kommer att göra gemensam sak är ännu oklart, men än så länge har de inte fått mycket uppbackning från andra länder. Tyskland meddelade på onsdagen att landet inte kommer att ställa sig bakom en amerikanskledd insats. Frankrike tvekar och den svenska regeringen har ännu inte gett besked.
Tyskland säger nej med hänvisning till att landet vill se en nedtrappning av konflikten och befarar att en ökad militär närvaro från USA kommer leda till motsatsen. Tyskland vill också visa Iran att det värnar kärnteknikavtalet som skrevs under 2015 av de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland, men som USA:s president Donald Trump drog sig ur förra året.
Samtidigt med konflikten i Persiska viken pågår en annan kamp inom Iran. Sedan den iranska revolutionen 1979, då ayatolla Khomeini tog makten i landet, har de politiska och sociala rättigheterna försvagats dramatiskt. Det gäller framför allt för de iranska kvinnorna.
Mest påtaligt är slöjtvånget. Även före revolutionen bar många kvinnor i Iran slöja, men det var också vanligt att de klädde sig i västerländska kläder som tajta jeans och minikjolar. Men i början av 1980-talet förbjöds kvinnor att visa sig offentligt utan hijab, en slöja som täcker huvudet och nacken.
Den strikta klädkoden är dock bara ett exempel på hur kvinnors rättigheter beskurits. I många avseenden lever de på nåder av sina makar eller manliga släktingar. En man kan bestämma att hans fru inte får ha ett visst yrke, förbjuda henne att lämna landet och vägra skilsmässa. Däremot kan en man skilja sig från sin fru mot hennes vilja och har då dessutom bättre chanser att få vårdnaden om gemensamma barn.
Protesterna mot de diskriminerande lagarna har pågått lika länge som förtrycket. Redan månaden efter ayatollans makttillträde 1979 demonstrerade kvinnor mot inskränkningar av sina rättigheter.
En av de mest orubbliga aktivisterna är Masih Alinejad, en iransk kvinna som numera är bosatt i USA. Hon har länge protesterat högljutt mot hijabtvånget och är initiativtagare till flera kampanjer i sociala medier. I en intervju med The Guardian har Alinejad poängterat att det handlar om valfrihet. Hennes egen mamma har alltid burit slöja, liksom många andra kvinnor i Iran. Alinejads dröm är att kunna gå längs en gata i Iran, mamman i slöja och hon själv med vinden i håret. Varje kvinna måste få välja hur hon vill göra,
På sitt Instagramkonto, med över 2,5 miljoner följare, delar hon bilder på iranska kvinnor som i protest tagit av sig sin slöja. Kvinnorna skickar själva in sina bilder till Alinejad och trots att de iranska myndigheterna hotar med långa fängelsestraff för dem som bryter slöjtvånget verkar protesterna bara växa.
Häromdagen publicerade Masih Alinejad ett inlägg om en ung kvinna vid namn Yasaman Aryani som tillsammans med sin mamma protesterat mot slöjtvånget. På kvinnodagen den 8 mars tog de av sina slöjor och delade ut blommor till kvinnor för rätten att gå ut utan slöja. Och i en film tittar Yasaman Aryani modigt rakt in i kameran, leende, och säger "Det finns inte en chans att jag tar på min slöja här, det är ett så härligt vårregn."
Nu är hon och hennes mamma dömda till 16 års fängelse vardera, skriver Masih Alinejad, och avslutar inlägget: Var hennes röst.
Det är dags att omvärlden vidgar sina vyer, från Persiska viken och Hormuzsundet, till att även omfatta den kamp för frihet som vanliga iranska kvinnor för varje dag. Som Alinejad säger; bryt tystnaden. Försvara dem. Var deras röst.
Gå till toppen