Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Staffanstorp nekade inflyttad bostadsbidrag — får bakläxa

En 25-årig kvinna flyttade till kommunen förra året och höjde då sina bostadskostnader. Socialnämnden bedömde den högre hyran som oskälig och beviljade endast stöd för den hyresnivå kvinnan haft då hon bodde i Småland, ett beslut som nu får tas om.

Kvinnan yrkar att hon ska beviljas sökt bistånd på åtta tusen kronor i månaden då hon flyttade till Skåne bland annat för att studera på universitet. Hon anser att myndigheten pressar henne att flytta tillbaka genom att endast bevilja henne bistånd på 6300 kronor, samma hyreskostnad som kvinnan hade i Småland.
Socialnämnden hävdar istället att att kvinnan ska planera sina levnadsförhållanden efter sin ekonomi. Myndigheten anser att en högre hyra endast kan beviljas om den gamla bostaden inte innebär "en skälig levnadsnivå".
Förvaltningsrätten anser inte att Staffanstorp kan neka kvinnan boendestöd enbart med hänvisning till att hon fått högre hyra och ber nämnden göra en ny bedömning.
Gå till toppen