Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trots löften – Malmö stad fortsätter hyra dyra lägenheter

I det skandalomsusade huset Kinesiska muren kunde kommunen få betala mer än 50 000 kronor i månaden för en femma. Politikerna lovade att sätta stopp för de höga hyrorna som företag begärde av Malmö stad för akuta boenden åt hemlösa. Men nu ser miljonrullningen ut att fortsätta, rapporterar Hem och Hyra.

Kinesiska muren i Malmö. Arkivbild.Bild: Lars Brundin
Malmö stads system för att hyra lägenheter av olika företag till bostadslösa har skapat höga hyreskostnader. Efter att företag agerat mellanhänder har en bostad på Rosengård kunnat kosta 30 000-52 000 kronor i månaden för kommunen.
Malmö stads besked har varit att systemet måste slopas. Trots det fortsätter miljonrullningen. Detta står klart efter att den första upphandlingen av akutboenden för hemlösa är klar, rapporterar Hem och Hyra.
Upphandlingen har ett totalt värde som omfattar 90 miljoner kronor på ett år.
Priserna i Kinesiska muren på Rosengård kommer att bli saftigast. Där ligger dygnstaxorna på mellan 1 085 för en etta och 1 785 för en femma. Omräknat till månadshyror blir det 32 550 kronor respektive 53 550 kronor. På Almhög betalar Malmö stad knappt 39 000 i månaden för en trea – en hyra som för en vanlig hyresgäst hade varit 5 503 kronor.
Sydsvenskan har tidigare rapporterat att boende i två av föreningarna i Kinesiska huset klagat på att de saknar värme, varmvatten och ventilation. Boende menar att de inte får gehör för sina klagomål och har liknat de två kritiserade föreningarna vid en maffia.
Sedat Arif (S), kommunalråd och ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden, har tidigare kallat hyressystemet för ”galet” och sagt att hyrorna är att betrakta som ”ockerhyror”. Han har lovat att sluta med den här typen av lösningar – som nu kommer att fortsätta.
– Jag står fast vid det jag har sagt tidigare men vi sitter i en rävsax där vi måste ordna boende akut till de som står utan tak över huvudet. Då får vi använda boenden som är för dyra egentligen. Jag är inte glad över prisnivåerna men upphandlingen är gjord enligt de regler som finns, säger Sedat Arif till Hem och Hyra.
I den nya upphandlingen ligger även flera av lägenheterna i ett hus på Möllevången som har hotats av tvångsförvaltning.
Fakta

Vad har Malmö stad upphandlat?

Den första upphandlingen av boendeplatser till hemlösa utan stöd i Malmö är klar.

Uppdraget var att upphandla 500 boendeplatser.

Upphandlingen omfattar boendeplatser på hotell, vandrarhem, bed and breakfast, kollektiv och lägenheter.

Upphandlingen av boendeplatser har ett sammanlagt värde på 90 miljoner kronor på ett år. Lägenheter är en del av upphandlingen och resultatet kan fortfarande komma att överklagas. Efter att överklagandetiden gått ut ska Malmö stad skriva avtal med alla de tretton företag som vunnit upphandlingen.

Trots upphandlingen abonnerar staden inte på lägenheterna utan kan boka dessa via en rangordningslista efter pris. Billigast kommer först.

Källa: Hem & Hyra

Gå till toppen