Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

30 anmälningar om kränkningar mot förskolebarn i Lund

Lund stärker arbetet mot kränkande behandling, och allt fler anmälningar görs. Men trots att det finns cirka 4600 förskolebarn i kommunen har bara 30 händelser anmälts senaste läsåret.

Anmälningar om kränkande och sexuella trakasserier på Lunds förskolor.Bild: Ingemar D Kristiansen
Barn som drar ner byxorna på varandra eller utesluts ur en lek har lett till anmälningar om kränkande behandling till Lunds kommun. Det finns också exempel där vuxna tagit hårt i barn.
”En vikarie tar barnet i örat och vrider till. Barnet blir ledsen och berättar för övrig personal vad som hänt" står att läsa i en anmälan som en förskolerektor gjort.
En flicka som ofta får teckningar av snippor lämnade i sitt fack av pojkar på förskolan resulterar i en anmälan. En ”snipp- och snopplek” där ett barn blivit luktad i rumpan av tre andra barn blir tre anmälningar, ett per barn som deltagit.
Sedan skolförvaltningarna i Lund slogs ihop vid årsskiftet 2018 ska arbetet mot kränkningar bli mer likvärdigt. Rutinerna har uppdaterats och alla förskolerektorer har fått utbildningar i riktlinjerna.
All förskolepersonal har dessutom genomgått en endagskurs. Resultatet av de nya rutinerna har inte utvärderats.
Men enligt kommunen ser man att incidenter som tidigare inte anmälts nu rapporteras in.
— Tidigare har man löst mycket på enheterna till exempel genom mobbingförebyggande team. Huvudmannen har blivit tydligare med att allt ska rapporteras, säger Lena Karlsson Hallström, myndighetshandläggare på Barn- och skolförvaltningen.
Hur vet man om ett barn är kränkt?
— Det är ganska subjektivt. Det är ju när individen känner sig kränkt och signalerar att den upplever sig kränkt. Då ska man göra en utredning. Likaså när en personal upplever barn kränker ett annat barn, säger Lena Karlsson Hallström.
Sydsvenskan ställer samma fråga till Sari Himanen Olsson, rektor på förskolan Tirfing som är en av de 17 förskolor i kommunen som gjort minst en kränkningsanmälan senaste 12 månaderna.
— Barnen visar tydligt med kroppsspråk. Man ser hur ett barn upplevt något och vissa barn berättar om vad som hänt eller att man själv ser det. Det kan vara att ett barn spottat på ett annat barn. Då är det viktigt att man utreder det. När det är en konflikt om en leksak och någon blir ledsen är det en annan sak, säger hon.
Personalen ska inte göra någon värdering av hur allvarlig en händelse är innan de gör anmälan till förskolechefen eller rektorn. De ska i sin tur inte göra någon värdering innan de anmäler vidare till huvudmannen.
Det räcker med att ett barn känner sig utsatt av en kränkning för att en anmälan ska göras. Själva utredningen görs av förskolerektorn som kommer fram till om ärendet ska läggas ner eller om åtgärder som till exempel utbildningsinsatser ska vidtas.
Anmälningar om kränkande behandling registreras som ”kränkande behandling”, ”sexuella kränkningar” eller ”diskriminering/trakasserier”. I Lund är alla 30 anmälningar just kategorin kränkande behandling. Av dessa rör 17 stycken barn som kränkt andra barn och 13 anmälningar rör vuxna som kränkt barn.
Det mesta av arbetet mot kränkande behandling sker i förebyggande syfte på förskolorna.
— Vi jobbar mycket kring normer och lika behandling. Hur man är mot varandra, hur man är en bra kompis och hur man hjälper varandra, säger rektor Sari Himanen Olsson.
Fakta

Vuxna som kränker barn

Det finns 13 anmälningar mot personal på förskolor i Lund läsåret 2018/2019.

Av dessa rör sju personal som tagit hårt i barn och en att en pedagog kan ha slagit ett barn på örat. Av anmälningarna framgår att två vikarier har fått sluta i samband med någon av dessa incidenter.

Fyra av anmälningarna rör personal som blivit arga på barn eller upplevts som stränga.

En anmälning rör att ett barn känt sig lämnad i ett rum utan tillåtelse att få gå därifrån.

Alla kränkningar som förskolepersonalen får nys om ska anmälas vidare till huvudmannen, Lunds kommun.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen