Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Medieintresset kan ha påskyndat processen

Den stora internationella uppmärksamheten kring fallet Asap Rocky kan ha bidragit till en snabb rättsprocess – men det finns inga skäl att tro att artisten själv skulle ha särbehandlats under tiden i häktet, anser jurister. – Han har blivit behandlad som vem som helst, säger advokat Ulrika Borg.

Asap Rocky har inte särbehandlats under tiden som frihetsberövad – men däremot kan den stora uppmärksamheten ha lett till snabbare hantering, anser experter. ArkivbildBild: Camus Thibault/AP/TT
En världsartist anklagas för misshandel – och plötsligt riktas hela världens blickar mot Sverige. Tiden från gripande till genomförd rättegång har också varit ganska kort. Mårten Schultz, professor i juridik vid Stockholms universitet, kallar förundersökningen ”gedigen och effektiv”, men tror inte att Asap Rocky har särbehandlats på grund av sin kändisstatus.
– Hur skulle man hanterat det om en polsk lastbilschaufför gjort sig skyldig till liknande brott i Sverige? Jag är inte så säker på att skillnaden hade varit så stor. Många har hakat upp sig på omfattningen av förundersökningsprotokollet, men 500 sidor är inte unikt tjockt på något vis, säger Schultz.
Sverige har också kritiserats för att Asap Rocky suttit frihetsberövad så länge, vilket till och med fick president Donald Trump att rycka in och kräva hans frigivning i ett uppmärksammat utspel. Personer misstänkta för misshandel sitter vanligen inte häktade en månad – men i detta fall handlar det om att en den frihetsberövade skulle kunnat lämna landet och sett i det ljuset är häktningen inte ovanlig, säger Mårten Schultz.
Ulrika Borg, brottmålsadvokat och lärare på Stockholms universitet, gör samma bedömning:
– Han har häktats för att han inte har svensk hemvist. Det är exakt så det går till, punkt slut. Han har inte på något sätt blivit negativt särbehandlad, säger hon, men välkomnar samtidigt en generell diskussion om häktningstider och förhållandena som råder på landets häkten.
Asap Rocky-målet har samtidigt fått en uppmärksamhet som inte alls står i proportion till dess karaktär, anser hon.
– Hade det här varit helt okända människor hade det inte ens bevärdigats med en notis i media.
Hon noterar däremot att förundersökningen gick snabbt, bland annat vad gäller provresultaten från Nationellt forensiskt centrum – något som vanligtvis ofta tar tid att få fram. Vad det beror på vet hon inte, men utesluter inte att den stora uppmärksamheten kan ha påverkat maskineriet att lägga på ett extra kol.
– När det är en oerhörd mediebevakning på ett ärende kan det bli så att man skärper sig lite extra från rättsväsendet, säger hon och pekar också på att åklagaren åberopat omfattande bevisning i sin stämningsansökan.
– Det tyder på att man är på tå och verkligen försöker göra sitt allra bästa när det är sådan bevakning. Så ska det förstås inte vara, men det är på ett sätt naturligt och mänskligt.
Även Mårten Schultz tycker det är ganska tydligt att utredningen och framför allt den forensiska analysen gått väldigt fort – men det behöver inte vara fel att vara särskilt noggrann i ett fall som detta.
– Ibland gör rättsväsendet allting rätt, och ibland gör det inte det. Och det var väl bra att det blev en bra förundersökning när hela världspressen tittade på oss.
Fakta

Turerna i Asap Rocky-fallet

Söndag den 30 juni: Asap Rocky befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Två dagar före spelningen hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män i centrala Stockholm.

Tisdag den 2 juli: På kvällen uppträder Asap Rocky på Smash x Stadion. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer, en av dem släpptes senare.

Fredag den 5 juli: Asap Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män, en 23-åring och en 24-åring, häktas på samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.

Torsdag den 18 juli: Målsäganden delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.

Fredag den 19 juli: Asap Rocky och de andra två misstänkta männen omhäktas.

Måndag den 22 juli: Den förundersökning som inleddes mot målsäganden, som misstänks ha blivit misshandlad av Asap Rocky, läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.

Torsdag den 25 juli: Asap Rocky och de två andra misstänkta åtalas för misshandel.

Tisdag den 30 juli: Rättegången inleds i säkerhetssalen i Stockholm tingsrätt.

Torsdagen den 1 augusti: Rättegången fortsätter. Förhör hålls med den 19-åriga målsäganden, Asap Rocky samt de två medåtalade, 24-åringen och 23-åringen.

Fredagen den 2 augusti: Huvudförhandlingen avslutas. Asap Rocky samt de två medåtalade försätts på fri fot i väntan på dom som meddelas den 14 augusti. Asap Rocky lämnar Sverige.

Gå till toppen