Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Mitt i natten låstes vår ytterdörr upp och någon tände lampan i hallen

”Plötsligt väcks vi av att en nyckel sätts i ytterdörren. Dörren går upp och lamporna i hallen tänds! Vi bor på åttonde våningen och väntar inte besök.” Så dramatiskt väcktes Kerstin Ekblad och hennes man.Bild: Martina Holmberg / TT
Klockan är ett natten mellan den 25 och 26 juli. Min man och jag ligger och sover.
Plötsligt väcks vi av att en nyckel sätts i ytterdörren. Dörren går upp och lamporna i hallen tänds! Vi bor på åttonde våningen och väntar inte besök.
Hjärtat bankar och vi blir livrädda – inte så konstigt. Jag tar mig upp ur sängen med mycket möda, trevande längs väggen för att ta stöd.
I denna skrämmande situation glömmer jag att jag måste ha rullatorn till min hjälp. Min man kommer strax efter mig.
I dörröppningen står två tjejer som uppger att de kommer från hemtjänsten och ska se till mig. Vi blir helt paffa!
För två och en halv månad sedan genomgick jag en lårbensoperation, som var extra besvärlig, efter fall i hemmet. I samband med utskrivningen från sjukhuset erbjöds jag hemtjänst.
Men samma eftermiddag jag kom hem insåg vi att detta ska vi klara själva - vilket jag på direkten meddelade ansvarig person inom hemtjänsten. Jag fick bekräftat att all hjälp togs bort, detta alltså innan den hade påbörjats.
Är lycklig att ha en fullt frisk och behjälplig man. På grund av att jag har larmet kvar som en säkerhet har hemtjänsten nyckel.
Efter drygt två månader utan hjälp - varken dag eller natt - dyker det plötsligt upp två främmande människor klockan ett på natten. Dessa två kvinnor var vänliga och lika överraskade som vi. Hela situationen var en mardröm att uppleva.
Hur kunde detta hända? Varför fanns jag kvar som brukare när jag inte har behövt varken dag- eller natthjälp vid något tillfälle?
Vilka rutiner finns? Det har blivit många frågetecken för oss efter den här incidenten. Jag har varit i kontakt med ansvarig och jag är borttagen, igen, från listan. Men hur kunde det hända?
Väntar på svar från ansvarig person.

Kerstin Ekblad

Malmö

Svar:

Först och främst vill vi beklaga det inträffade – ingen ska behöva råka ut för det som du beskriver.
Vi har noggranna rutiner för att insatser hos dem som beviljats hemtjänst noteras på de scheman som personalen arbetar efter. Likaså för att ta bort insatserna när hjälpen inte längre behövs. I detta fall kan vi tyvärr konstatera att det skett en olycklig miss.
Nattillsyn läggs till på schemat då vi får reda på att det är aktuellt. En kommunikationsmiss gjorde i detta fall att tillsynen aldrig togs bort från schemat när den skulle. Våra ordinarie medarbetare har känt till att de inte ska genomföra någon tillsyn, men den sommarvikarierande nattpersonalen har gått efter schemat de fått och då har det som borde bli rätt blivit helt fel.
Vi beklagar och lär oss av det inträffade och kommer självklart att se över våra rutiner.

Åsa OIlerstam Lundh

Avdelningschef för avdelningen för ordinärt boende inom hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen, Malmö stad
Gå till toppen