Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Positiv inverkan på hans karriär”

Trots en misstänkt misshandel och inställda konserter kan en månad i svenskt häkte hjälpa Asap Rockys karriär. Det tror skivbolagskvinnan Harriet Ramato.

Asap Rocky på scen i december förra året. Arkivbild.Bild: Charles Sykes
Tack vare uppmärksamheten kring fallet Asap Rocky tror Harriet Ramato, som är så kallad label manager på skivbolaget Playground, att den 30-årige rapstjärnan nått ut till många som tidigare inte ens hört talas om honom.
– Till och med mina föräldrar vet vem Asap Rocky är nu. Jag var nyligen ute och reste och hörde ett äldre par i Norge prata om honom. Hans namn kommer att associeras till det som har hänt så klart, och beroende på hur domen blir så får vi se om bilden av honom ändras, men just nu kommer den vara ganska positiv, säger hon.
Frihetsberövandet av Asap Rocky har engagerat flera världsstjärnor och till och med president Donald Trump. Ett upprop på nätet som krävt hans frisläppande har samlat in nästan 650 000 underskrifter. Många amerikaner verkar också vara övertygade om att åtalet mot rapparen motiveras av rasism inom det svenska rättsväsendet.
– Situationen som han varit inblandad i har inte varit positiv, men han har fått mycket sympati i omvärlden kring vad som har hänt. Jag tror att det kan ha en positiv inverkan på hans karriär, säger Harriet Ramato.
Men han väcker inte enbart sympatier i hemlandet. I ett par intervjuer för några år sedan förklarade Asap Rocky att han inte hade någon lust att vara en del av Black lives matter-rörelsen, protesterna mot polisvåld mot svarta. På sociala medier har många ur rörelsen nu skadeglatt påpekat att Asap Rocky nu utsatts för den sortens ”polisbrutalitet” som han vägrat protestera mot.
– Men förhoppningsvis gör det här honom lite mer ödmjuk och så kanske han skriver skitbra musik. Det kanske kommer jättemycket material ur det här, inspirationen kommer kanske flöda, säger Harriet Ramato.
Fakta

Asap Rocky

Namn: Rakim Mayers

Född: 3 oktober 1988

Karriär: Började rappa som nioåring. Gick med i kollektivet Asap Mob vid 19. Debutsingeln "Purple swag" blev populär i hiphopkretsar i New York. När nästa singel "Peso" läckte online fick den stor uppmärksamhet, vilket ledde till att han kunde släppa en mixtape: "Live. Love. Asap", som fick bra kritik. Han fick skivkontrakt med RCA och släppte 2012 debutalbumet "Long. Live. Asap".

Har samarbetat med artister som Drake, Kendrick Lamar, Kanye West, Rod Stewart och Rihanna. 2013 lanserade han sitt eget klädmärke och 2016 blev han den förste svarte mannen att fronta en kampanj för Dior. Han har spelat i flera filmer, bland annat "Dope" 2015 och senast "All rise", som tävlade på Sundance filmfestival i fjol. Senaste albumet, "Testing", släpptes även det 2018.

Gå till toppen