Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

S i Lund: ”Kommunen borde dela ut välkomstpaket till nya studenter”

Socialdemokraterna i Lund vill stärka relationen mellan kommunen och studenterna. För att bättre välkomna nya studenter till Lund föreslår de ett välkomstpaket med samhällsinformation och erbjudanden som ska delas ut till nya studenter.

Fanny Johansson (S), kommunalråd.Bild: Ingemar D Kristiansen
I en skrivelse till kommunstyrelsen föreslår Socialdemokraterna att ett välkomstpaket ska börja delas ut till nyinflyttade Lundastudenter.
– Som ny student kan man ha många frågor om vart man ska vända sig i olika ärenden. Ett exempel är studenter som har psykisk ohälsa, då är det viktigt att kommunen bidrar till att informera om hur man ska få hjälp, säger Fanny Johansson, oppositionsråd (S) och ledamot i det kommunala studentrådet.
Under förra mandatperioden upprättades en gemensam handlingsplan mellan Lunds kommun och studentorganisationerna för att stärka deras inbördes samverkan. Där understryks vikten av att bidra till ett bättre välkomnande av studenter som medborgare i kommunen.
Handlingsplanen där välkomstpaketet omnämns går ut i december 2019. Därför menar Socialdemokraterna att det nu är hög tid att välkomstpaketet blir verklighet.
– Vi tar samarbetet med studentorganisationerna på stort allvar och vi vill att kommunens utställda löften till studenterna fullföljs. Det är viktigt att studenterna känner sig välkomna och trygga i Lund, och det här är något konkret vi kan göra för att stärka samverkan mellan kommunen och studentlivet, säger Fanny Johansson.
Som förebild finns flera svenska universitets- och högskolekommuner. Bland annat delar Helsingborgs stad och Växjö kommun ut välkomstpaket till nyinflyttade medborgare och studenter med information om kommunen och erbjudanden till olika näringslivsverksamheter.
Nu vill S se att förslaget kommer upp i kommunstyrelsen för behandling, och uppdrar åt kommunkontoret att ta fram ett förslag på välkomstpaket från Lunds kommun.
– Vi hoppas att det tas emot väl av de andra politikerna och att de ser vikten i att verkställa det här, säger Fanny Johansson.
Gå till toppen