Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånska scouter övar samarbete över nationsgränserna

Utanför Svedala lär sig hundratals scouter från tre länder att leva i skogen. Många träffar nya vänner och på köpet får de öva sina språkkunskaper – mycket sker på engelska.

Det är lunchtid, regnet smattrar och hamburgare ligger på grillen. I bokskogen vid Yddingesjön har några hundra scouter samlats för att leva skogsliv. Det är Svedala scoutkår som organiserar ett femtiotal funktionärer och fem gånger så många barn och ungdomar i åldrarna 6 till 20 år.
En av de unga scouterna är Nikki Jönsson, 13 år, som börjar sjunde klass efter sommarlovet.
Ellinor Andersson, Emmi Hansson, Nikki Jönsson, och längst fram Ellen Pamp. Alla fyra är från Svedala scoutkår och har svårt att komma överens — var det roligast att cykelhajka, paddla kanot, leka Ronja Rövardotter eller att på nattrunda genom skogen?Bild: Björn Persson
— En av de bästa grejorna med lägret var nattrundan igår. Det var mysigt. Och hela lägret har varit mysigt, säger Nikki.
Hon och hennes vänner berättar att de bland annat har fått paddla kanot, cykla och smida smycken.
Ungefär sextio av scouterna på lägret är från England, ytterligare tjugo från Tyskland och resten kommer från scoutkårer i Svedala, Hyby och Anderslöv i Skåne.
Under just den här lägerdagen går scouterna från utmaning till utmaning vid olika stationer i skogen. Vissa utmaningar görs enskilt, andra bygger på gruppsamarbete.
Emilia Sjöström (t h), från Hyby scoutkår har nyss parat ihop bilder med djur och djurnamn tillsammans med sin grupp. Funktionären Kajsa Tuvom har delat ut poäng till gruppen.Bild: Björn Persson
Nikki Jönsson står vid den station där scouterna ska identifiera olika djur. Nikki är i den åldersgruppen vars utmaning är att lyssna till läten, förklarar funktionären Frida Ahlberg. De yngre tittar på bilder som de ska para ihop med djurens namn. Emilia Sjöström, 10 år från Hyby scoutkår, har nyss gjort detta tillsammans med sin grupp.
— Vi fick 13 av 14 rätt! Vi klarade alla djur, säger Emilia.
— Och så fick de en poäng av två för samarbete, säger funktionären Kajsa Tuvom.
Lägerchefen för årets läger heter Per Vilhelmsson. Under ett års tid har han och en ledningsgrupp om ett tiotal personer tagit idé till verklighet med hjälp av femtiotalet funktionärer och en handfull sponsorer.
Lägerchefen Per Vilhelmsson står i mitt i tältförläggningen som scouterna bor i. Utan det tiotal som suttit i lägrets ledningsgrupp, det femtiotal funktionärer och den handfull sponsorer som ställt upp så hade lägret aldrig kunnat genomföras.Bild: Björn Persson
— Detta är vad vi gör för ungdomar — att skapa en meningsfull fritid genom äventyr och upplevelse, säger Per om de vuxna som är med.
— Och vi vuxna tycker också att det är roligt. Jag har roligt, tillägger Per.
Varför dras då människor till scouting? Per Vilhelmsson tycker att det är viktigt att det finns fritidsintressen som passar alla men att styrkan med scouting är att det innehåller något för de flesta och är inkluderande.
— Det finns inget A-lag och ingen avbytarbänk. Visst kan man tävla men alla får vara med.
Owen Garrett, Oliver McKernan-Wink, Thomas Dulson, Leo Cox, och James Campbell är från de sydvästra delarna av London, England. Efter flera dagar i fält och en lång vandring på Österlen så är humöret på topp.Bild: Björn Persson
Emil Persson är 25 år och kock. Kajsa Tuvom är 38 år och butikschef. Frida Ahlberg är 26 år och studerar. Mark Urban är 35 år och dataanalytiker. I Yddinge ser de till att nästa generation lär sig överlevnad och har kul.Bild: Björn Persson
Det blir en del promenader genom skog och över kalhygge för att nå nya utmaningar.Bild: Björn Persson
Efter ett par timmars aktiviteter i skogen så behöver både barn och vuxna ladda batterierna. Ofta är det barnen som lagar maten tillsammans med sina ledare men ibland blir de serverade. På just denna lunchen står hamburgare på menyn.Bild: Björn Persson
Gå till toppen